Nieuwe glasvezel komt naar Genk

Gepubliceerd op vrijdag 21 april 2023 9 u.
In mei start nutsbedrijf Fiberklaar met een nieuw glasvezelnetwerk in Genk. Een tijdje geleden legde nutsbedrijf Fluvius ook al glasvezel aan in delen van Genk-Centrum. Wat is glasvezel en heb je er voordeel bij?

WAT IS GLASVEZEL?

Glasvezel is zo dun als een haar en bestaat uit hele dunne strengen glas. Samen vormen ze één glasvezelkabel. Met laserlicht wordt informatie razendsnel door de kabels verstuurd. Providers zoals Telenet en Proximus kunnen glasvezel huren van nutsbedrijven zoals Fluvius of Fiberklaar.

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Met glasvezelkabels gaat je internet supersnel, hoe ver je ook woont van knooppunten in je wijk. Elke woning heeft een aparte glasvezelkabel. Bij klassieke COAXkabels zorgen de aftakkingen voor snelheidsverlies als je met meerderen tegelijk op de ‘kabel’ zit.

WAT ZIJN DE NADELEN?

Nutsbedrijven kunnen kosten aanrekenen om glasvezel tot aan je voordeur aan te leggen. Als je de kans krijgt om gratis aan te sluiten, kan je die dus best grijpen. Je bent immers niet verplicht om je internet hierop aan te sluiten.

Een beperkt aantal providers biedt voorlopig glasvezelinternet. Zij huren de kabel bij de nutsbedrijven. Je keuze bij welke provider je dit supersnelle internet neemt, is dus
nog beperkt.

Een glasvezel internetabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Voor je snellere internet zal je mogelijk iets meer betalen.

ZAL GLASVEZEL IN HEEL GENK BESCHIKBAAR ZIJN?

Voorlopig nog niet, maar toch al voor een groot deel. Fiberklaar legt vanaf mei glasvezel aan in verschillende wijken en in de toekomst kan ook het Fluviusnetwerk in Genk mogelijk uitbreiden.

Veelgestelde vragen over Fiberklaar

Lees meer

Van zodra Fiberklaar start in Genk vind je meer info over de werken op www.fiberklaar.be/genk