Nieuwe speelpleintjes in Genk

Gepubliceerd op donderdag 25 augustus 2022 12.16 u.
De zomer was warm en zonnig - soms té - maar dat belette niet dat er gretig gespeeld werd op de nieuwe speelterreintjes in Genk. "Dankzij het ‘Toekomstplan Speel-en Sportruimte 2020-2025’ worden alle speel- en sportruimtes in de stad geoptimaliseerd", vertelt Ilse Mahieu van Jeugd Genk aan 3600.
ACTIEPLAN

Sinds 2018 maakt Jeugd Genk er werk van om speel-en sportinfrastructuur zo goed mogelijk bereikbaar te maken voor alle kinderen, jongeren en gezinnen in Genk. “We hebben niet 100 procent met alles kunnen rekening houden, maar toch bijna”, lacht Ilse Mahieu van Jeugd Genk. Zij coördineert de vernieuwingsoperatie. “We keken onder meer naar de speel- en sportmogelijkheden die er al waren, het aantal jonge inwoners, de beleving vanuit de wijken, maar ook bijvoorbeeld naar onderhoud en slijtage. Dat hebben we allemaal in een actieplan gegoten dat we nu stapsgewijs uitvoeren en hopelijk in 2025 kunnen voltooien.”

MINSTENS EEN PER WIJK

Het uiteindelijke doel van stad Genk is om minstens één goed uitgebouwde speel- en sportruimte per wijk te voorzien. En daarnaast kunnen er mogelijk nog meer kleinschalige terreintjes komen op buurtniveau. “Deze zomer hebben we er twee geopend. In 2023 volgen er nog heel wat meer, zoals in Oud- en Nieuw-Sledderlo, Vlakveld, Waterschei en Nieuwe Kempen”, bevestigt Ilse.

ENTHOUSIASTE GEZINNEN

De jonge gezinnen in de buurt van de vernieuwde speelpleintjes zijn alvast opgetogen. Agnieszka woont twee straten ver van recent geoepende speelplein Zeshoek in Driehoeven. Zij en haar zoontje Jonasz maken er vaak gebruik van. “Het nieuwe speelplein is een grote vooruitgang en een opluchting”, vertelt ze aan 3600. “Lange tijd zaten we zonder, ook omwille van vernielingen. Dat was echt jammer voor onze kinderen. Maar nu hebben we eindelijk ons speelterrein terug, en hoe! Er zijn nu veel meer leuke spelelementen en ook de picknicktafels zijn een aanwinst. Jonasz is alvast gek van het klimrek. Dat is perfect voor zijn leeftijd. Maar ook de nieuwe zeshoekschommel vindt hij leuk! ”

ONZE DRAAK

Aan het vernieuwde speelplein bij zaal De Schalm in Boxbergheide ontmoeten we Marco. Hij is postbode en na zijn ronde komt hij hier regelmatig ontspannen met zijn zoontje. “Ik ben pas opnieuw papa geworden en kom regelmatig naar hier met m’n oudste. Zo is het rustig in huis voor de baby en mama. Mijn zoon kan zich hier volledig uitleven. De stad heeft het goed aangepakt, vind ik. De speeltoestellen spreken echt tot de verbeelding. Deze schommel hier noemen we onze Vikingdraak, omdat het zo kronkelt. Ik vind het stiekem ook nog heel prettig”, verklapt een lachende Marco.

Meer weten over het ‘Toekomstplan Speel-en Sportruimte 2020-2025’ ?

contacteer Ilse Mahieu van Jeugd Genk