Iedereen leest voor!

Gepubliceerd op woensdag 28 oktober 2020 11.32 u.
Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong én oud. En dat zetten we ook in Genk in de kijker tijdens de nationale voorleesweek van 21 tot 29 november. #lezersmaakjesamen: deze Genkenaren doen het alvast!

Marco Contrino, brandweerman: “Voorlezen in brandweeroutfit, het is eens iets anders”

Ben je zelf een lezer, Marco?

Marco: “Eigenlijk niet. Ik ben vooral filmliefhebber maar vertel heel graag verhalen. Ik was vroeger Chiroleider in Genk-Centrum en op bivak vertelde ik graag. Ik verzon dan een verhaal met een mix van films en gaf daar dan een dramatische draai aan.”

Je gaat voorlezen in de bib. Vind je dat belangrijk voor kinderen?

Marco: “Zeker wel. De kinderen van mijn twee zussen lezen echt heel veel. Ik merk dat ze daardoor toch flink wat kennis opdoen. Ze worden er ook mondiger door, en hebben een uitgebreide woordenschat. Onlangs was ik bij mijn petekind in Zwitserland met vrienden. Een van hen is een tekenaar. Terwijl ik een echt gebeurd verhaal over een hond in een vossenhol vertelde, tekende hij ter plaatse wat er gebeurde. Dat was magisch voor die kinderen.”

De bibliotheek van Genk pakt uit met ‘ongewone’ voorlezers. Ook jij bent gevraagd. Fijn om als brandweerman eens op een andere manier naar buiten te komen?

Marco: “Dat vind ik wel, ja. Als wij demonstraties doen voor een publiek, hebben die toch altijd met de brandweer te maken. Voorlezen in brandweeroutfit is helemaal anders. Dat zal zeker indruk maken. Ik ga in elk geval wat verrassingen meebrengen, het wordt spannend!”

Kader Cigirci, mama van drie: “Ons vast momentje om rustig te worden”

Wanneer ben je begonnen met voorlezen aan je kinderen?

Kader: “Dat doen we al van toen ze heel klein waren. In de slaapkamer staat een grote kast met boekjes. Ze mogen daar elke dag om de beurt eentje uit kiezen. Eerst waren dat boeken met plaatjes, voelboekjes, nu zijn het leesboeken. Mijn zoon kiest de jongensverhalen, over de brandweer en zo, mijn meiden vinden echt alles leuk.”

Hebben jullie een vast moment?

Kader: “Ja: elke avond voor het slapengaan. Met drie jonge kinderen is het behoorlijk druk. Voorlezen brengt ons dan op het einde van de dag allemaal tot rust. We houden dat vaste ritme echt aan, de kinderen vragen er trouwens ook zelf naar.”

Waarom vind je voorlezen zo belangrijk?

Kader: “Sinds ik mama ben, lees ik zelf bijna niet meer. Zo’n leesmoment is dus ook leerzaam voor mij. Ik merk dat de kinderen er heel wat van opsteken. In de klas ervaren ze dat ze over veel onderwerpen al wat meer weten. Het geeft hen zelfvertrouwen. En ik vind het zelf ook wel leuk! Met boekjes en verhalen kunnen we een echte fantasiewereld oproepen.”

Silke Winters, student kleuterjuf: “Kinderen moeten ruimte krijgen voor fantasie”

Hebben ze vroeger voor jou als kind voorgelezen?

Silke: “Ik herinner het niet echt, maar zelf zit ik wel graag eens in een boek. Van dikke boeken hou ik niet zo, maar een waargebeurd verhaal kan me wel boeien. En ik lees veel en graag voor. Ik studeer voor kleuterleidster en ben hoofdanimator bij Grabbel & Co. Daar lezen we regelmatig voor bij de kleuters, of we gaan samen boekjes kiezen in de bib.”

Je studeert als kleuterleidster. Je zal nog veel mogen voorlezen!

Silke: “Ik ben nog maar net aan mijn opleiding begonnen, maar het belang van lezen en voorlezen komen daar heel sterk aan bod, ja. Kleuters en kinderen moeten ruimte krijgen om te fantaseren, en dat kan perfect met een voorleesverhaal.”

Jullie gaan nu ook bij Grabbel & Co meer inzetten op voorlezen. Waarom?

Silke: “We doen het nu al bij de kinderen van 4 tot 8. We kleden onze activiteit graag in binnen een thema. Als daar dan een boek in past, is dat altijd een meerwaarde. Nu willen we het ook bij de oudere kinderen proberen en voor het gezin hebben we ook iets leuks bedacht. Onze jaarlijkse sprookjestocht is nu een een wandeling geworden. een route die je in het Molenvijverpark met je gezin kan bewandelen. We hebben met de monitoren van Grabbel&Co allemaal filmpjes opgenomen. Aan de 12 stops kan je via een QR-code op een bordje een verhaaltje zien en horen op je smartphone of tablet: ook een heel leuke manier om verhalen te vertellen aan je kinderen.”

Lezers maak je samen'! is de slogan waarmee de bibliotheek de Voorleesweek in de kijker zet. Meer weten over voorlezen in Genk? www.genk.be/voorlezen

BEZORG ONS JE VOORLEESFOTO’S! #LEZERSMAAKJESAMEN

Lees je thuis voor? Vergeet dan zeker niet een foto te maken van dit moment. Deel ze via je sociale media met de hashtag #lezersmaakjesamen, of bezorg ze ons via bibliotheek@genk.be

Je maakt kans op een leuk boekenpakket!

REGISTREER JEZELF ALS VOORLEZER!

Op www.voorleesweek.be kan je jezelf melden als voorlezer. Een teller houdt er elke dag bij aan hoeveel mensen er wordt voorgelezen. Je vindt er ook allerlei tips en inspiratie om zelf voor te lezen voor je kinderen thuis of in de klas.