Interview Nora Dari (20): "In Genk heb ik altijd een zondaggevoel"

Gepubliceerd op vrijdag 1 oktober 2021 14.20 u.
Nora Dari is met haar 20 zomers officieel geen tiener meer. Toch zullen vooral jongeren haar kennen als Yasmina uit de populaire tienerserie wtFOCK. Deze Genkie heeft alvast geen gebrek aan ambitie. Ze praat honderduit over haar passie voor acteren én haar thuisstad:Genk!
Dag Nora. Wat moeten onze lezers zeker weten over jou?

Nora: “Dat ik niet graag stilzit! (lacht) Ik ben altijd bezig. Als ik niet aan het acteren ben, probeer ik zelf dingen te ontwikkelen in de cultuursector. Gelukkig word ik omringd door mensen die mijn toewijding begrijpen en steunen.”

De meeste (jonge) Genkenaren zullen je kennen uit wtFOCK. Hoe blik je terug op die periode?

Nora: “Enorm positief. WtFOCK veranderde mijn leven en heeft heel wat deuren voor me geopend. Ik kreeg de rol toen ik zestien was en we begonnen te filmen op mijn zeventiende. Het was fijn om op die leeftijd al verbonden te zijn aan een project waarin ik echt mijn hart en ziel kon leggen. Zelf heb ik op school gezeten in Bokrijk. Door meteen na het zesde middelbaar te beginnen met de opnames van wtFOCK voelde het soms alsof ik nog steeds op de middelbare school zat. Daardoor heeft die periode me echt gevormd als persoon.”

Binnenkort zien we je schitteren in Panna, dat zich afspeelt in Borgerhout. Waarom moeten alle Genkenaren deze ‘Antwerpse’ webserie zien?

Nora: “Panna is zowat de rauwere versie van wtFOCK. Er zitten ook iets hardere thema’s in. Maar ik denk dat de fans van wtFOCK gewoon kunnen meegroeien daarin. Althans dat hoop ik!”

Je shoot dus regelmatig in Antwerpen. Blijft Genk je thuis?

Nora: “Genk is echt wel mijn thuisstad. Tijdens draaiperiodes in Antwerpen kan ik soms serieus heimwee hebben naar huis. Ga ik op vakantie naar Marokko? Dan wil ik na twee weken alweer terug naar Genk. Hier in Winterslag voel ik mij echt op mijn gemak. Hier krijg ik altijd een zondaggevoel. Ik ben er opgegroeid, dus om elke hoek schuilt een herinnering. Zoals op dit basketbalpleintje bijvoorbeeld (het pleintje aan de Hortensiastraat, recent vormgegeven door kunstenaar Marco Oggian, nvdr), heb ik keivaak gespeeld met mijn broers en mijn buurjongens en -meisjes. Een heel leuk stukje Genk voor mij.”

Hoe zie je Genk als kunst- en cultuurstad?

Nora: “Genk is daarin zeker gegroeid de afgelopen jaren. Maar het zou nog beter kunnen. Ik denk dat vooral de jongeren in de wijken te weinig worden bereikt met cultuurinitiatieven. Makkelijk is het natuurlijk niet. Als ik wist hoe het allemaal beter kon, zou ik er misschien wel mijn job van maken! (lacht)”

Aan ambitie alvast geen gebrek. Waar droom je nog van?

Nora: “Mama worden. Maar nu nog niet! Ik ben natuurlijk nog superjong, maar ik zie zeker wel kinderen in mijn toekomst. Qua carrière droom ik ervan ooit uitgeroepen te worden tot Shooting Star op het filmfestival van Berlijn. Elk jaar kiezen ze daar tien Europese acteurs en actrices om in de gaten te houden. Matteo Simoni, Matthias Schoenaerts … Als ik net als hen ooit die titel zou kunnen veroveren, zou ik denken: ja, ik ben goed bezig.”