Op reis? Check je identiteitsdocumenten!

Gepubliceerd op maandag 18 juni 2018 10.44 u.
Identiteitsdocumenten kosten in een spoedaanvraag meer. Voorkom onaangename verrassingen en kijk hun geldigheidsduur na, voor je op reis vertrekt.

Identiteitsdocumenten kosten in een spoedaanvraag een pak meer. Voorkom onaangename verrassingen en kijk hun geldigheidsduur vandaag nog na! Indien nodig, maak een afspraak voor een nieuwe aanvraag. Een spoedaanvraag voor documenten moet vóór 14 uur gebeuren om de gestelde levertermijn te halen.

! Er bestaat ook een 'superspoed'-procedure, waarbij je paspoort over 4,5 uur voor je klaarligt in Brussel. Bevraag je hierover bij het stadsbestuur.

Wist je dat

  • een paspoort een identiteitskaart of kids-ID vervangt, niet andersom. Informeer je altijd wat je nodig hebt voor je reisbestemming voor jezelf en je kinderen: via je reisbureau of via www.diplomatie.belgium.be.
  • bij de aanvraag van identiteitsdocumenten voor minderjarigen, de minderjarige zelf én de persoon die het ouderlijk gezag uitoefent, aanwezig moeten zijn.
  • niet-Belgen naast hun verblijfsdocumenten ook een nationaal identiteitsdocument nodig hebben. Op die manier kan je binnen de Schengenzone vrij reizen. Reis je buiten het Schengengebied, denk er dan aan dat je onder jouw nationaliteit reist en bevraag je omtrent de voorwaarden zoals bijvoorbeeld een paspoort of visum.
  • bepaalde niet-Belgen, staatlozen of vluchtelingen een reisdocument kunnen aanvragen bij de Belgische overheid? Bevraag je hierover bij het stadsbestuur.