Het huis tussen de bomen

Gepubliceerd op maandag 23 september 2019 16.33 u.
Het Emile Van Dorenmuseum toont deze herfst het werk van een kunstenaarsfamilie met een bijzondere band met Genk. Je krijgt er niet alleen kunstwerken te zien maar ontdekt er ook het verhaal van de familie.

GENK, TOEN NOG GENCK

Het was ergens rond 1890 dat aquarelliste Henriette Lagrange (1853-1920) uit Brussel, samen met haar echtgenoot Achille Rolin, voor het eerst in Genk belandde. Genk was toen nog Genck: een pittoresk Kempendorpje met eindeloze heidegronden en statige mastbossen, spiegelende vijvers en zompige moerassen. Honderden landschapschilders vonden hier hun inspiratie.

LEVENSLANG

Ook Henriette Lagrange, die al van jongsaf tekende en als getalenteerde aquarelliste regelmatig tentoonstelde, verloor haar hart aan het Genkse landschap. Ze vereeuwigde dit in talloze aquarellen en tekeningen. Vermoedelijk verbleven zij en haar echtgenoot bij hun eerste bezoeken aan Genk in Hôtel des Artistes. Dat werd uitgebaat door de Brusselse landschapschilder Emile Van Doren en zijn vrouw Cidonie met wie ze levenslang bevriend bleven.

VAKANTIEHUIS

Het gezin Rolin-Lagrange bleef terugkeren. Ze waren hier zo graag, dat Henriettes dochter, Madeleine, en haar echtgenoot, musicoloog Charles Van den Borren, er omstreeks 1911 een vakantiehuis in het bos bouwden, naast de kunstenaarswoning van Emile Van Doren, vandaag het Emile Van Dorenmuseum. Het huis staat nog steeds aan de Schaapsdries. 

VIER GENERATIES

Kleindochter en bekende schrijfster Dominique Rolin (1913-2012), zei ooit dat drie plaatsen haar leven en werk bepaald hebben: Parijs, Venetië en… Genk, als een plek van herinnering, onschuld en nostalgie. Dit huis was meer dan vijftig jaar lang, tot ongeveer 1966, de favoriete vakantiebestemming voor vijf generaties. De artistieke genen van grootmoeder Henriette bepaalden het lot van vele familieleden, zoals schrijfster Dominique Rolin, keramiste Ann Cape (moeder van kunstenares Sophie Podolski), tekenaar Philip Cape en schilder Marie Cape en haar dochter, fotografe Corinne Bukac. Hun herinneringen aan Genk en zijn landschap sijpelden hun werk binnen.

“We verbleven regelmatig in ons landhuis tussen de dennen en berken. Het moment dat grootvader in Genk arriveerde en hij zijn stijve stadskleding en smalle schoenen inruilde voor zijn Kempense plunje (…) Dat was een moment van puur geluk.” Uit de herinneringen van Marie Cape en Corinne Bukac

KUNST EN VERHALEN

De expo 'Het huis tussen de bomen’ kwam tot stand dankzij een intense samenwerking met de familie, die speciaal hiervoor enkele uitzonderlijke kunstwerken uit hun eigen collectie uitleenden. Marie Cape en Corinne Bukac, respectievelijk achterkleindochter en achter achterkleindochter van Henriette herinneren zich nog levendig de vakanties als kind in Genk.

EXPO HUIS TUSEN DE BOMEN

Van 29 september tot 15 december

Een unieke inkijk in een boeiende, artistieke familiegeschiedenis. Twee jonge kunstenaars Charlotte Peys en Lien Hillen laten zich door dit verhaal inspireren en tonen nieuw werk.

Elke zondag van 14 tot 18 uur of na afspraak

Gratis toegang

Emile Van Dorenmuseum