Wat gebeurt er in de Genkse lokale dienstencentra?

Gepubliceerd op maandag 26 februari 2018 17.26 u.
De dienstencentra van het OCMW zorgen dat oudere Genkenaren zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Tijdens de Dag van de Zorg zetten twee van de vijf Genkse dienstencentra de deuren open en kan je er een kijkje gaan nemen.

Maar wat weten we eigenlijk nog meer over onze Genkse dienstencentra? Liesbet Gabriels vertelt ons meer.

Zoveel meer dan feestjes

“Ik denk dat weinig mensen een volledig beeld hebben van wat we hier doen. Hier gebeurt zoveel meer dan animatie en feesten organiseren voor senioren,” vertelt Liesbet Gabriels die de vijf dienstencentra coördineert. “Onze dienstencentra zijn elke weekdag open en brengen heel wat volk op de been. Genkenaren komen hier een cursus volgen, zich informeren of gewoon gezellig samenzijn in de cafetaria. Activiteiten kunnen ontspannend zijn zoals kaarten of knutselen, maar ook intensief zoals een taalcursus of computerles. Ze zijn vooral gericht op het gezond houden van lichaam en geest.”

Populair

Dienstencentra bieden ook een waaier aan diensten rond gezondheid en met succes: bloeddrukmeting, gewichtsmeting, pedicure,... het zit allemaal in de lift. “Voor alle duidelijkheid: voor medische zorgen kan je bij ons niet terecht,” benadrukt Liesbet. “Voor een voet- of gelaatsverzorging werken we samen met een school. Een tweetal jaren geleden zijn we gestart met gewichtsmeting en dat had meteen succes. Bij ons kan je trouwens ’s middags komen eten en we merken dat de lichte lunch populair is. Ouderen worden zich toch steeds bewuster van hun gezondheid!”

Huisbezoeken

Ook de huisboeken gaan in stijgende lijn. Alle 80-jarigen krijgen een spontaan bezoekje met uitleg over het aanbod van een dienstencentrum. Liesbet: “Zo kunnen we ook vaststellen of ze het nog goed maken. Als ze hulp nodig hebben, weten ze tenminste wie we zijn en waarvoor ze bij ons terecht kunnen. Ons team doet er jaarlijks zo’n 650.”

Hecht team

In de vijf dienstencentra samen werken 20 medewerkers die een hecht team vormen. Ze bekommeren zich over de dagelijkse werking, de animatie, administratie en de dienstverlening. “Onder hen ook specialisten die werken rond dementie en eenzaamheid. Dat zijn thema’s waarmee we in de dienstencentra steeds meer te maken krijgen", weet Liesbet.

Vrijwilligers

“De Minder Mobielen Centrale is ook een belangrijke schakel in onze werking. Met 20 vrijwillige chauffeurs zorgen ze dat de senioren tot bij ons geraken. Onze hele organisatie draait trouwens op vrijwilligers”, verduidelijkt Liesbet. “Zonder onze 250 vrijwilligers zouden de dienstencentra niet functioneren. Iedereen stelt hen erg op prijs en we laten hen ook ruimte voor hun eigen inbreng. Tijdens de week van de vrijwilliger in maart willen we hen daar nog eens extra voor bedanken.”

Veel deelnemers

En hoe zit het met het aantal bezoekers? Hier merkt het OCMW een stijging. Gemiddeld zijn er 3700 activiteiten per jaar verspreid over de vijf centra. In 2015 waren er 40 981 deelnames en in 2016 steeg dat naar 42 939. “Maar in werkelijkheid ligt ons bezoekersaantal hoger want in dit cijfer zijn de senioren die voor een maaltijd of een cafetariabezoek komen niet inbegrepen", duidt Liesbet.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de lokale dienstencentra, dan kan je altijd binnenspringen in een van de vijf locaties. Persoonlijk contact werkt immers het best.

En jawel, de dienstencentra ‘zitten’ ook op Facebook!

Tijdens de Dag van de Zorg op 18 maart kan je een kijkje gaan nemen in Ter Hooie en in De Halm.