Ga mee in het spoor van de everzwijnen

Gepubliceerd op maandag 13 januari 2020 12.30 u.
Everzwijnen, ze hebben geen al te beste reputatie. En ook al zijn ze meer dan ooit aanwezig in Genk, weinig mensen krijgen ze in het echt te zien. Bioloog Frederik Thoelen wil ons beeld over deze dieren bijstellen. Hij neemt ons mee in hun spoor.

SLIMME DIEREN

"Everzwijnen zijn niet meer uit de media weg te denken. Jammer genoeg gaat het bijna altijd over de schade die ze aanrichten aan tuinen of om verkeersslachtoffers”, zegt natuurkenner Frederik Thoelen. “Akkoord, de terugkeer van everzwijnen heeft nadelen maar tegelijk zijn het fascinerende en slimme dieren. In tegenstelling tot wat mensen denken, horen ze wel thuis in onze natuur want ze doen er ook goede dingen. Met hun gewroet woelen ze de aarde om en zorgen ze bijvoorbeeld voor bosverjonging.”

WILDE GERUCHTEN

Frederik is niet alleen bioloog, hij maakt ook films van dieren. Daarvoor trekt hij vaak ’s nachts het bos in. Is hij dan niet bang van everzwijnen? “Een logische vraag die veel mensen mij stellen”, zegt hij. “Want er doen heel wat wilde geruchten de ronde. Moedereverzwijnen met jongen zouden wandelaars de bomen injagen, en kinderen zijn niet meer veilig als ze alleen door het bos wandelen. Die veralgemening is heel erg jammer, want die reputatie verdienen deze dieren niet. In onze Ardennen leven er bijvoorbeeld al
lang veel everzwijnen. Ook daar lopen duizenden wandelaars, trekken scoutsgroepen rond en zijn er kampeerders. Maar zelfs in de Ardennen zien de meeste mensen geen everzwijn, ofwel eentje op de vlucht.”

Meer weten?
Wil je tijdens een wandeling en voordracht aan de hand van fotoen
filmmateriaal meer te weten komen over deze dieren? Frederik vertelt je er alles over.

Meer lezen?
Kijk alvast op zijn website www.wild-things.be

  • Voordracht

EVERZWIJNEN, OOK FASCINERENDE DIEREN
Lezing door Frederik Thoelen, met foto-en filmmateriaal
22/1 - 19.30 uur - Heempark Hoogzij 7

  • Wandeling

IN HET SPOOR VAN EVERZWIJNEN
Wandeling waarbij je op zoek gaat naar sporen van everzwijnen.
Zondag 1/2 om 14 uur - sportbos
SportinGenk Park, E. Van Dorenlaan 144

De activiteiten zijn gratis, maar je moet op voorhand inschrijven via www.heempark.be