Noodzakelijke bomenkap in Kattevennen en op Koebaan

Gepubliceerd op donderdag 5 maart 2020 15.11 u.
Natuurbeheerders kappen de komende dagen in totaal 508 bomen in Kattevennen en op de Koebaan. Het gaat om dode bomen, om bomen die aangetast zijn door de letterzetter en om bomen die schade hebben opgelopen door de stormen van de afgelopen weken.

Letterzetter

408 van de in totaal 508 te kappen bomen zijn fijnsparren. De bomen blijken aangetast door de letterzetter, een schorskever van zo’n halve centimeter groot die verzwakte fijnsparren dodelijk treft. Momenteel maakt de letterzetter een opmars in Vlaanderen, doordat de voorjaars- en zomerdroogtes van de afgelopen jaren fijnsparren sterk hebben verzwakt. De bomen sterven af vanaf het moment dat de larven de bast van de bomen hebben gerond. Zodra de larven uitkomen, kunnen ze andere bomen aantasten. Het is belangrijk om aangetaste bomen zo snel mogelijk te verwijderen, om bijkomende aantasting in andere delen van het bos trachten tegen te gaan. Bovendien zijn zieke of dode fijnsparren gevaarlijk, want ze kunnen zonder voorafgaande tekenen plotseling doormidden breken en vallen.

Dode bomen langs de weg

Bijkomend kappen we ook een beperkt aantal andere bomen. Dat gaat voor het overgrote deel over dode bomen, bomen die beschadigd of omgewaaid zijn door een storm en bomen die zo kansen kunnen geven aan andere bomen. Deze bomen bevinden zich voornamelijk langs de weg van de parking naar de Cosmodrome en langs de Hoogzij, en worden dus ook om veiligheidsredenen gekapt.