Nooit meer ongelukjes: stad Genk wil taboe rond menstruatie doorbreken in alle middelbare scholen

Gepubliceerd op maandag 12 september 2022 10.44 u.
Persbericht van 12 september 2022

“Ongelukje! Wat nu?” Veel (jonge) vrouwen herkennen de situatie waarschijnlijk, want het overkomt de meeste dames wel eens. Plots word je verrast door je menstruatie, en je was er niet op voorbereid. Stad Genk lanceert vanaf dit schooljaar het project ‘Feminina’, waarbij het de taboe rond menstruatie wil doorbreken. Binnen het project voorziet de stad bovendien gratis menstruatiematerialen in alle middelbare scholen van Genk.

De puberteit is vaak een onzekere periode voor meisjes en jonge vrouwen: je lichaam gaat door heel wat veranderingen, je hormonen gieren door je lijf en je menstrueert voor het eerst. Een ongelukje is dan ook snel gebeurd. Om dit ongemak op te lossen, voorziet Genk kastjes met menstruatiematerialen op de damestoiletten van alle middelbare scholen in de stad. Meisjes kunnen er gratis tampons en maandverbanden nemen.

“We installeerden de afgelopen weken 53 kastjes en verdeelden in totaal 12.000 maandverbanden en 7.000 tampons”, vertelt schepen van Samenleven Anniek Nagels. “Hiermee willen we het jonge vrouwen makkelijker maken. Alle veranderingen in je lijf zijn vaak al lastig genoeg, zonder dat je daarbij onaangenaam verrast wordt door je menstruatie die onregelmatig verloopt.”

“Vanuit Genk Preventief Gezond staan we volledig achter het project. Het is belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van de materialen en dat ze op een laagdrempelige manier beschikbaar zijn. Moest er een ongelukje gebeuren op school, dan kan je gewoon een tampon of maandverband uit het kastje nemen.” Zegt schepen van Sociaal Welzijn Sara Roncada.

Voor het Sint-Jozefinstituut is het gegeven niet nieuw. De school zette vorig schooljaar reeds in op het onderwerp en stelde zelf gratis materiaal ter beschikking van de leerlingen. “We zijn blij dat de stad hier actie in onderneemt en alle Genkse middelbare scholen ondersteunt in het bespreekbaar maken van het onderwerp en het aanbieden van gratis materiaal.” Aldus adjunct directeur van het Sint-Jozefinstituut Hilde Slechten.

De taboe doorbreken

Uit onderzoek* blijkt dat bijna de helft van de meisjes tussen 14 en 21 jaar zich schaamt over hun menstruatie. 49% geeft toe al eens een dag gemist te hebben op school omwille van hun menstruatie, waarvan 59% hiervoor een ander excuus gebruikt of een leugen heeft opgedist.

“Met het project ‘Feminina’ willen we deze taboe doorbreken en het onderwerp op een ludieke, jeugdige manier in de kijker zetten en bespreekbaar maken”, zegt Schepen Nagels

*Onderzoek van Plan International in het VK in 2017 van meisjes tussen 14 en 21 jaar.

Feminina, je reddende engel

Via posters, een video en een website komt de schoolgaande jeugd alles te weten over het thema: welke ongemakjes zijn er, het effect van anticonceptie op het lichaam, welke menstruatiematerialen bestaan er…
Feminina loopt vanaf 1 september in alle Genkse secundaire scholen: De Wissel, De Richter, Sint-Jozefinstituut Bokrijk, Lyceum Genk, Don Bosco Genk, Go Campus Genk en Atlas College Genk.

“Het is heel jammer dat in deze moderne tijd het gegeven menstruatie en het bespreken ervan toch zo moeilijk blijft. Menstruatie hoort bij een normale, natuurlijke ontwikkeling”, zo besluiten schepenen Nagels en Roncada.