Nu ook gratis menstruatiematerialen in Genkse lagere scholen

Gepubliceerd op maandag 18 september 2023 12.09 u.
Persbericht van 18 september 2023

Nadat vorig jaar de secundaire scholen en openbare gebouwen werden voorzien van kastjes met menstruatiematerialen stapt nu ook het lager onderwijs mee in het ‘Feminina-project’ van stad Genk. Leerlingen kunnen in de klas of aan de toiletten gratis maandverband verkrijgen. Doel is om ook bij jongere meisjes het taboe rond menstruatie te doorbreken.

Het project ‘Feminina – je reddende engel’ ging in september 2022 van start met een opvallende actie in de middelbare scholen waar kastjes met gratis menstruatiematerialen – 65 in totaal – werden geïnstalleerd. Alles samen goed voor bijna 10.000 maandverbanden en 9.000 tampons. Vervolgens kwamen er kastjes op enkele drukbezochte openbare locaties waaronder het stadhuis, de bibliotheek en de SportinGenk-site en vond je afgelopen zomer gratis menstruatiemateriaal op muziekfestival Genk on Stage.

Dozen en kastjes

Op vraag van de scholen zelf strijkt Feminina nu ook neer in het lager onderwijs. “De scholen kunnen kiezen voor dozen met maandverband die ze bijvoorbeeld in de klassen gebruiken ofwel laten ze een kastje met gratis menstruatiemateriaal installeren op de toiletten”, licht schepen van Samenleven Anniek Nagels toe. “Tot nu toe doen 14 lagere scholen mee, installeerden we 7 kastjes en deelden we 17 dozen uit. Het enthousiasme is erg groot. Ook bij de secundaire scholen trouwens, die om extra voorraad vragen.”

Schaamte

Geen toegang hebben tot menstruatiematerialen – zogenaamde menstruatie-armoede – heeft soms een grote impact op het leven van scholieren. Sara Roncada, schepen van Sociaal Welzijn: “Het kan leiden tot stress, schooluitval, leerachterstand en zelfs sociale uitsluiting. Heel wat meisjes vinden het moeilijk om met ouders of vrienden te praten over gevoelens rond menstruatie. Met ‘Feminina’ geven we aan dat er niets is om je over te schamen.”

Voor lagere schoolkinderen is de schaamte rond menstruatie vaak nog groter dan in het secundair. Dat getuigt Ria Lantmeeters, directrice van de Katholieke Basisschool Boxbergheide: “Heel wat meisjes voelen zich verveeld om naar het secretariaat te stappen. Daarom voorzien we nu gratis maandverband in de klassen van het 5de en 6de leerjaar. Leerlingen kunnen gewoon bij hun leerkracht terecht in geval van nood of als ze met vragen zitten. Daar voelen ze zich vaak veel beter bij.”


Foto: Zesde leerjaar Katholieke Basisschool Boxbergheide (klas juf Peggy).

genk.be/feminina