OGWA! 5 jaar goed bezig in Genk

Gepubliceerd op vrijdag 26 april 2019 17.25 u.
Precies 5 jaar geleden werd OGWA, Ook Genks Wel Anders, in het leven geroepen. De werkgroep is uitgegroeid tot een groot vrijwilligersplatform voor het Holebi- en Transgenderbeleid in Genk. 17 mei vieren ze IDAHOT en komen ze naar buiten met heel wat activiteiten.

Vijf jaar OGWA vertel je niet zomaar in een notendop. Toch probeert de werkgroep hier kort samen te vatten wat ze hebben bereikt. "We hebben de voorbije jaren hard gewerkt om het holebi - en transgenderthema bespreekbaar te maken in Genk. Daarvoor was het nog onbekend terrein en was er geen aanspreekpunt in Genk. Met tal van denkmomenten, ontmoetingen, sensibiliseringsacties, vormingen en workshops hebben we de Genkenaar succesvol kunnen bereiken", zegt Bieke die coördinator is vanuit het stadsbestuur. 

Hoogtepunten

Elk jaar trekt OGWA naar de scholen en verenigingen. Ze werken daarvoor ook samen met het stadsbestuur, Çavaria en het Regenbooghuis Limburg. Els, Elke en Joris geven hier hun hoogtepunt van OGWA uit de voorbije vijf jaar.

Els: "Voor mij is dat het regenboogcafé!"

“Ik vind het zo cool dat we een pop-up Regenboogcafé hebben in Genk”, zegt Els. Dit jaar is dat café Meng. Elke eerste woensdag van de maand houden we een Open Moment in dit café en kan iedereen bij ons terecht voor een babbel.“

Elke: "Meelopen in de O-parade" 

“Sensibiliseringsacties, zoals meelopen tijdens de O-Parade, blijven broodnodig”, vindt Elke. “Zo zien de mensen dat we er zijn en dat we heel gewoon zijn. Bij OGWA doen we niet aan hokjes-denken. Iedereen is welkom bij ons: jong, oud, hetero, holebi, transgender, van welke etniciteit ook."

Joris: "Regenboogkoffer voor scholen"

“ik ben vooral fier op onze scholenwerking”, vertelt Joris. “We proberen zo veel mogelijk vormingsmomenten aan te bieden aan de leerkrachten en leerlingen van het Genks secundair onderwijs. Ons pronkstuk is de Regenboogkoffer. Dat is een koffer vol informatief en praktisch werkmateriaal waarmee de leerkrachten aan de slag kunnen tijdens de les. Scholen kunnen deze koffer gratis lenen.”

IDAHOT is de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transgenderfobie op 17 mei 2019. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten.

Volg OGWA op Facebook of surf naar www.ogwa.be.