Oktober: padel

Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door wanden. Deze wanden zijn een combinatie van glas en een hekwerk. Padel speel je met een padelracket en een padelbal. Tijdens het spel zijn de wanden onderdeel van het spel. Aangezien de wanden kunnen worden gebruikt, is kracht minder belangrijk. Daardoor is deze sport door bijna iedereen te spelen. Omdat het met vier personen wordt gespeeld, is padel ook nog eens een zeer sociale sport en heeft het een positief effect op onze geestelijke gezondheid.

Padel is heel gemakkelijk aan te leren. Je moet geen technische bagage hebben om het te leren. Door padel te spelen activeer je vrijwel alle spieren. En verder test het je reactievermogen en zorgt het voor een beter uithoudingsvermogen.

Hoe weet je of padel een sport voor jou is? Daar kom je maar op één manier achter, namelijk door het zelf te spelen! Schrijf je daarom snel in voor een initiatieles. Wedden dat je snel de smaak te pakken krijgt?

Initiatielessen padel (bij verschillende Genkse clubs)

  • Maandag 4, 11, 18 en 25 oktober: 10 – 11.30 uur
  • Woensdag 6, 13, 20 en 27 oktober: 19 – 20.30 uur
  • Donderdag 7, 14, 21 en 28 oktober: 14.30 – 16 uur
  • Zaterdag 9, 16, 23 en 30 oktober: 19 – 20.30 uur

PRAKTISCH

  • 5 euro per persoon.
  • Padel wordt altijd met vier gespeeld. Meld je aan per vier.
  • Inschrijven: Sociaal Welzijn – 089 65 43 72 – sociaal.welzijn@genk.be

 

 

Michel Van Audenhove

 

De hoge vlucht die padel de voorbije jaren nam, ging de stad niet ongemerkt voorbij. De sport verdient zijn plaats op de kalender van Beweeg in Genk dan ook dubbel en dik. Michel Van Audenhove heeft als tennisleraar ook padel onder de knie en begeleidt dagelijks nieuwe instappers.

 

Hoe wordt padel gespeeld?

Michel: Padel speel je met vier personen. Het racket is anders dan bij tennis en het balletje weegt wat minder. Het grote voordeel is dat je het heel gemakkelijk leert en er na vier tot vijf uur al voldoende vaardig in bent om wedstrijden te spelen. Het is vooral ook veel minder technisch dan tennis.

 

Klopt het dat padel heel intensief is?

Michel: Dat kan, maar hoeft zeker niet. Veel hangt af van de tegenstander. Padel gaat eerder om tactiek dan pure uithouding of techniek. De wisseling met je partner wie wanneer aan het net komt, is bijvoorbeeld iets waar je wat ervaring in moet opbouwen. De meeste mensen aan wie ik padellessen geef, zijn ouder dan 50. Velen stopten met tennis en schakelden de voorbije jaren over op padel. Om maar te zeggen dat het zeker heel recreatief kan worden gespeeld. Ons ledenaantal ging op één jaar tijd van 240 naar 600 leden!

 

Hoe gezond is padel voor het lichaam?

Michel: Het is in elk geval een bijzonder complete sport. Padel spreekt al je spieren aan. Vooral je knieën, armen en schouders worden lekker aan het werk gezet. En aangezien je padel op tapijt speelt, ondervindt je lichaam er ook meer impact van. Maar dat wordt nooit te belastend. In tegendeel: padel blijft altijd ontspannend.