Olifanten, giraffen en kamelen op de Vennestraat

Gepubliceerd op woensdag 1 maart 2023 9.54 u.
Nog tot einde mei loopt op C-mine een tentoonstelling over de Italiaanse ontwerper Enzo Mari. Hij hield van dieren en speelgoed en daarom brengt designers-collectief HET LABO hem een eerbetoon. In de etalage van de Vennestraat 85 presenteren ze een zoo vol nieuwe fabeldieren.

Poëtisch en praktisch

“Een kist vol vergeten speelgoeddieren, meer hadden we niet nodig om tot deze bijzondere reeks nieuwe fabeldieren te komen”, vertelt ontwerper Jo Klaps van HET LABO die ook docent is aan de UHasselt. “De speelgoeddieren hebben we in twee gezaagd en uitgedeeld. Ieder kreeg een helft en mocht de andere helft er zelf bij fantaseren.

Kunstenaars zoals Koen Vanmechelen, Piet Stockmans en Ron 'Knokeron' Leinders, maar ook niet-kunstenaars waagden zich al aan een creatie. Sommigen zijn poëtisch aan de slag gegaan, anderen maakten er dan weer een praktisch object van, zoals een rugkrabber.

Eenvoudige dingen

"Het werk van Enzo Mari inspireert ons enorm: van zijn meubilair tot grafisch werk, kinderboeken en dierenpuzzels‚Ķ Kijk naar zijn ontwerpen en je ziet dat hij een grote speelvogel is. Met heel eenvoudige dingen, maakte hij heel wat moois. Bij deze fabeldieren is dat niet anders. Met huis-tuin-en-keukenmateriaal kan je heel leuke dieren maken,” vertelt Jo overtuigd. En of hij zelf iets gemaakt heeft? ‘Meerdere, ik kon niet stoppen!’, lacht hij.¬†

De fabeldieren zijn nog te zien tot 29 mei in de Vennestraat 85. In het weekend (zaterdag/zondag) van 13 tot 17 uur. Tijdens de week enkel te bezichtigen via de etalage.

Ook een fabeldier maken? Kom naar de workshop!

HET LABO zoekt nog meer Genkenaren die een fabeldier willen maken. Voel je het kriebelen? Kom dan naar de gratis workshop op 18 maart op C-mine. LABO ENZOo zorgt voor de halve dieren en gereedschap, maar zelf materiaal meebrengen kan ook.

Jouw dier wordt vastgelegd in een professionele fotoshoot en verschijnt misschien ook in de etalage van de Vennestraat 85!

Schrijf in voor de workshop