Ondernemers in Genk: Ozen bouwt interieurzaak uit

Gepubliceerd op donderdag 25 maart 2021 15.34 u.
Starten met een eigen zaak. Wie doet het nog? Toch willen heel wat Genkenaren graag zelfstandig ondernemer worden. Stad Genk wil hen daarbij zo goed mogelijk begeleiden en ondersteunen. Het verhaal van Ozen toont hoe Genkenaren hun kansen grijpen.
Ozen had tien jaar geleden nooit gedacht een eigen interieurbedrijf uit de grond te stampen. Maar hij waagde de stap. Het kostte hem bloed, zweet en tranen, maar het gaf hem ook veel voldoening. 

Ozen, vanwaar je passie voor interieurschrijnwerk?

Ozen: “Mijn vader had een schrijnwerkerij in Turkije, dus zal ik het wel van thuis hebben meegekregen. Maar hij had een andere onderneming met vooral buitenschrijnwerk en eerder in traditionele stijl. Toen ik als 27-jarige naar België kwam, ben ik helemaal van nul moeten beginnen in het vak.”

Nieuw zijnde in het vak heb je in korte tijd je eigen interieurbedrijf opgericht. Dat klinkt toch als als een sprookje?

Ozen: “Zo klinkt het wel achteraf, maar het was geen gemakkelijke tijd. Ik moest snel de taal én het vak leren. Ik heb eerst 10 jaar ervaring opgedaan en enkele opleidingen gevolgd, want ik had al snel door dat een perfecte afwerking alles is in dit vak. Je moet weten dat ik begonnen ben in een oude loods waar ik een kast in elkaar stak voor mijn eerste klant.”

Je bent nu al heel wat jaren zelfstandig. Wat was de grootste stap die je nam?

Ozen: “Dat was toen we vier jaar geleden een eigen stuk industriegrond kochten in de Nieuwpoortlaan via de stad Genk. Nu staat hier een modern bedrijf en doen we totaalprojecten voor onder meer bouwbedrijven, rusthuizen, scholen en voor ook particulieren.”

Een echte starter ben je niet meer. Maar ben je nog ver van je doel?

Ozen: “Ik besef dat het jaren kan duren voor een bedrijf goed draait. Dat lukt niet in een paar jaar tijd. Maar ondertussen zijn we met 6 werknemers en heb ik ondanks corona geïnvesteerd in een machinepark. Maar er komt zoveel meer kijken bij het ondernemen dat je altijd onderweg bent naar je doel. Gelukkig kan ik terugvallen op mijn echtgenote Selma. Zij doet vooral het papierwerk en ik het handenwerk.”

Achter elke sterke man, staat een sterke vrouw. Voel je dat ook zo Selma?

Selma: “Als zelfstandig ondernemer moet je de steun van je gezin hebben. Mochten we niet
samenwerken, dan zou ik hem nooit zien want hij werkt dag en nacht. En zelf heb ik ook nog een parttime job in het ZOL. Maar ik voel me enorm goed in een ondernemende omgeving. Ik krijg energie als ik de dingen zie vooruitgaan. Zo gaan we nog een toonzaal bouwen en investeren we in virtual reality zodat klanten kunnen zien hoe de keuken of dressing in hun eigen interieur past."

Is Genk een goede uitvalsbasis voor jullie bedrijf?

Selma: “Voor ons zeker wel. Ik ben hier geboren en getogen en dat geeft meer vertrouwen. Ik vind ook dat bedrijven goed opgevolgd worden door de stad. Ze brengen ondernemers samen en dat zorgt voor dynamiek op het industrieterrein in Genk-Zuid. We kennen onze buren en doen ook wel eens een beroep op elkaar. Dat maakt het ondernemen in Genk mooi.”

Ook je eigen onderneming starten zoals Ozen? Je laten adviseren?

Bevraag je via economie@genk.be of www.genk.be/ondernemen 

LEES OOK: Je eigen zaak starten? Dit zijn subsidies die je kunnen helpen.