Ondersteuningsgroep jongdementie Genk bestaat vier jaar

Gepubliceerd op maandag 11 mei 2020 11.52 u.
In mei 2020 bestaat de ondersteuningsgroep jongdementie 4 jaar in Genk. De werking werd opgericht door stad Genk en vzw Menos. Opnieuw fysiek samenkomen is nu nog niet mogelijk, maar evengoed blijft dit een hechte groep.

“Zeker in tijden van corona-maatregelen hebben personen met jongdementie en hun familie elkaar nodig”, zegt coördinator Chris Van Gerven. Op de groepsfoto staat ze achteraan tweede van links. 3600 sprak met haar en ook met Taso, die met zijn partner deel uitmaakt van de ondersteuningsgroep. 

Chris, wanneer spreken we eigenlijk van jongdementie?

Chris: “Dat is wanneer de eerste symptomen en de vaststelling van de ziekte voor de leeftijd van 65 jaar gebeuren.”

Dat is jong, zeker nu we met z’n allen steeds ouder worden.

Chris: “Inderdaad. En de impact en het effect van deze ziekte op het leven en de omgeving is veel groter bij personen met jongdementie dan wie het later krijgt. Vaak staan deze mensen nog actief in het leven. Ze werken bijvoorbeeld nog of hebben nog studerende kinderen.”

Hoe kunnen jullie families helpen die met jongdementie te maken krijgen?

Chris: “Met onze groepswerking stimuleren we vooral het lotgenotencontact onder de personen met dementie, maar ook onder de partners en familieleden. Maandelijks brengen we ze bij elkaar. We komen niet zomaar samen, we nodigen ook sprekers uit om mee rond de tafel te zitten. Zo spelen we echt in op de noden en informatiebehoefte van partners en familie. We zorgen er ook voor dat we op een andere manier samenkomen en organiseren activiteiten zoals brood bakken, wandelen, bowlen, een ijsje eten, naar de film gaan, een kookworkshop enzovoort.

Dat kan vandaag even niet meer. Hoe doen jullie het nu?

Chris: “We geven telefonisch advies en we hebben ook een Whatsapp-groep. En we hopen natuurlijk elkaar weer allemaal zo snel mogelijk in het echt te zien.”

Getuigenis Taso: 

"Het gemis is groot. We lossen dat deels op met Whatsapp”

Taso zorgt al enkele jaren voor zijn vrouw Sofia, die een tijdje geleden de diagnose jongdementie kreeg. Toen hij hoorde van het bestaan van de ondersteuningsgroep, heeft hij niet getwijfeld om er met Sofia naartoe te gaan. “Voor mij is deze groep een nieuwe vriendenkring. Ik zie er lotgenoten die hetzelfde meemaken als ik”, zegt Taso. “Je kan veel leren uit de oplossingen die anderen vinden in de zorg voor hun partner." Taso vindt het minstens zo belangrijk dat er af en toe een spreker komt die nuttige tips geeft in het omgaan met een veranderende partner. “We maken plezier, maar we steunen mekaar ook als het moeilijk gaat. Dat heb ik mogen ervaren toen het leven van Sofia aan een zijden draadje hing in december: elke dag kreeg ik bemoedigende telefoontjes van de groep en ook vele bezoekjes. Hartverwarmend was dat! Gelukkig was er toen nog geen sprake van corona.”

Taso en Sofia houden ervan om mensen om hen heen te hebben. Nu draagt hij de zorg, samen met zijn dochters Katerina en Xanthi. “In deze coronatijden kunnen we niet samenkomen met de groep. We voelen dat de nood heel erg groot is om elkaar eens vast te pakken en een knuffel te geven. Dat gaat helaas niet. We hebben gelukkig een Whatsapp-groep en daar maken we nu veel gebruik van om mekaar een hart onder de riem te steken”, aldus Taso. "Mijn vurigste wens voor 2020? Dat het moment waarop we weer mogen samenkomen, snel daar mag zijn!"

Meer weten of contact opnemen met deze groep?
Contacteer Chris Van Gerven bij vzw Menos 
T 089 65 57 16 of mail chris.vangerven@genk.be