1+1=6! Ook voor je kat is het Valentijn

Gepubliceerd op dinsdag 1 februari 2022 14.05 u.
Ieder jaar komen er in het Dierenasiel Genk 500 à 600 kittens binnen. Dat zijn heel wat diertjes op zoek naar een warm nest. Het Dierenasiel vindt gelukkig nieuwe baasjes maar dat vergt bijzonder veel inspanningen. Je kan dierenleed ook aanpakken door je kat te laten steriliseren of castreren.

Zorgzame baasjes

Debbie De Rossi: “Het aantal kittens dat naar het asiel wordt gebracht, blijft ongeveer gelijk. Maar met wat meer zorgzaamheid van de baasjes kunnen we dit aantal laten dalen. Wat veel mensen niet weten is dat je als eigenaar wettelijk verplicht om je kattin te laten steriliseren en katers te castreren. En bovendien moet je kat ook gechipt worden. Vruchtbaarheid inperken zorgt er niet alleen voor dat we minder kittens binnen krijgen. Katten gaan ook minder vechten, ziektes bij katten gaan minder circuleren en gecastreerde katers gaan minder sproeien.”

Kattengedragstherapeute Debbie is in het Genkse dierenasiel verantwoordelijk voor de katten. Samen met stad Genk en vzw Het Felix Project tracht ze zoveel mogelijk mensen in te lichten over het nut van de sterilisatie en castratie.

Debbie: “Katten en kittens hebben natuurlijk een hoge aaibaarheidsfactor. Goedhartige mensen hebben daarom vaak de neiging om katten die in hun buurt ‘rondzwerven’ te voeden.”

“Meteen mijn belangrijkste advies: “Geef katten die bij je thuis passeren niet onmiddellijk eten. Vaak zijn ze gewoon op ronde en hebben ze een thuis. Door ze te voeden, geef je ze een tweede thuis en zijn mensen ergens anders heel hard op zoek naar hun lieveling. Het is misschien een kat die liever MacDonalds eet terwijl ze thuis op dieetvoeding staat bijvoorbeeld’. (lacht) Blijft de tamme kat toch hangen, dan meld je dat best binnen een viertal dagen in het asiel. Indien ze gechipt zijn, vinden we het baasje hopelijk terug. Is dat niet zo dan staan ze op voor adoptie.”

SIGNALEER WILDE KATTEN

Zijn de katten daarentegen aan de magere kant en zien er onderkomen of verwilderd uit. Dan kan je wel overwegen om eten te geven. Het is zelfs gemakkelijk als ze ergens een voederplaats hebben, want dan kan de stad Genk vangkooien zetten om ze te vangen en te steriliseren of castreren. Dit meld je niet aan het asiel maar wel bij de stad Genk.

KATTENVANGER, EEN JOB APART

Het vangen, steriel maken en terugplaatsen is de enige diervriendelijke weg die op termijn de grootte van de zwerfkattenpopulatie zal verkleinen. Stad Genk heeft haar eigen kattenvangster: Colette. Zij werkt nauw samen met Het Felix Project. Colette Beckx: “Op basis van meldingen van Genkenaren ben ik meerdere dagen per week op pad. Ik ga langs en bekijk samen met de bewoners waar we een vangkooi kunnen plaatsen. Ik plaats de vangkooi ’s morgens en leg eten klaar. Een paar uur later ga ik de eerste keer kijken. Vaak is het dan al ‘prijs’. Wilde katten zijn namelijk altijd op zoek naar eten. Is de kat al gecastreerd of gesteriliseerd, dan heeft hij of zij een knipje in het oor. Die mag dan meteen weer vrij. Alle andere vangsten breng ik dan naar Het Felix Project in Oudsbergen waar ze zorgen voor de castratie of sterilisatie. Van zodra de katten hersteld zijn, zet ik ze terug uit in de buurt van de oorspronkelijke locatie. Dat is immers hun territorium. Zou ik ze ergens anders uitzetten, dan krijgen we daar wellicht serieuze catfights. Ze kunnen flink tekeer gaan…

ADOPTIE?

“Wilde katten kan je niet meer temmen. Maar toch merk ik dat heel wat mensen echt wel gehecht zijn aan de katten in hun buurt; ze vragen zelfs dat de katten na hun sterilisatie terug bij hen uitgezet worden. Nu, als je een zwerfkat opmerkt met kittens, dan kan het geen kwaad om die kittens te voeden. Zo geraken ze vóór de cruciale leeftijd van 4 maanden gewend aan mensen, zijn ze veel makkelijker te vangen én komen ze nog in aanmerking voor adoptie.”

WENENDE BABY

“Het is een speciale job. Als de katten in de kooi zitten, dan kunnen ze echt wel jammeren. Het geluid van wenende baby’s, het gaat soms door merg en been… Maar ik weet dat ik er goed aan doe, het is ook goed voor hun gezondheid. Maar ik geef toe dat ik altijd tegen de katjes in mijn kooi praat: “Rustig maar meisje, je bent snel weer terug, we gaan u eventjes meenemen, geen bang hebben, …” (lacht) Ze nadien loslaten is natuurlijk ook altijd fijn. Weer een goede daad verricht!”


Weetjes over kattensterilisatie

Heel wat mensen hebben het moeilijker met de castratie van katers dan met de sterilisatie van kattinnen. Nochtans moeten beide populaties aangepakt. Als je niet ook de katers castreert, kunnen er ieder jaar weer tientallen kittens zwanger worden. Niet castreren is dweilen met de kraan open. De castratie van een kater duurt nauwelijks 5 minuten. Het levert slechts een klein wondje op. De sterilisatie van een kat is ingrijpender; het is een operatie waarbij de eierstokken worden verwijderd. Kittens kunnen al vanaf 7 à 8 weken, als ze 1 kilo wegen, gesteriliseerd/gecastreerd worden; dit is nog voor de eerste krolsheid. Wilde katten worden door stad Genk gesteriliseerd en terug uitgezet. Wilde katten die niet gesteriliseerd zijn, kunnen tot drie nestjes per jaar krijgen. Sterilisatie en castratie gaan niet alleen de overpopulatie tegen, het is ook goed voor de gezondheid van de katten.

Korting op sterilisatie of castratie van je huiskat

Een castratie kost 60 tot 70 euro, een sterilisatie 110 tot 150 euro. Genkenaren krijgen het hele jaar door korting als ze hun eigen kat of kater willen laten steriliseren: 15 euro voor een kater en 25 euro voor een kattin. Zo werkt het:

  • Je meldt je bij het Dierenasiel van Genk aan met je identiteitskaart.
  • Je betaalt een waarborg van respectievelijk 15 euro voor een kater of 25 euro voor een kat.
  • In ruil ontvang je je kortingsbon van dezelfde waarde waarmee je bij alle Genkse dierenartsen terecht kan. Je betaalt de ingreep bij de dierenarts eerst zelf volledig
  • Na de ingreep stempelt de dierenarts de bon af.
  • Bij het Dierenasiel krijg je in ruil voor de afgestempelde bon 30 euro voor een kater en 50 euro voor een kat. Dit bedrag omvat de korting en de waarborg.

Nog vragen over dierenwelzijn?

beestiggenk.be