Op pad met de boswachter in Genk

Gepubliceerd op donderdag 27 mei 2021 17.09 u.
Op 19 en 22 juni organiseert de stad Genk twee wandelingen in het bos voor het publiek. Een medewerker van het Heempark en een boswachter van het Agentschap Natuur en Bos leggen dan uit welk beheer ze uitvoeren en waarom.

Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen. Een derde van Genk is gevuld met bossen, heide, parkjes, volks- en stadstuinen, ... Net zoals onze tuin of onze terrasplanten moeten we dat groen goed onderhouden", zegt Rik Brys van stad Genk. "Met een goed natuurbeheer geven we zeldzame dieren en planten meer kansen. Waar het kan, geven we de natuur vrij spel. Soms is het ook noodzakelijk om grootschalig onderhoud uit te voeren, zoals bijvoorbeeld de uitdunning van bossen of het vrijhouden van de heide." 

De stad krijgt veel vragen over natuurbeheer. Wandelaars in een bos of heidegebied en begrijpen vaak niet waarom er soms gekapt of gedund wordt en denken dan vaak dat het om geldgewin gaat. Dat is uiteraard niet het doel. "Daarom willen heel graag meer duidelijkheid scheppen over het beheer van onze bossen", zegt Jan Appermont, boswachter van het Agentschap Natuur en Bos. "We leggen jullie met veel plezier uit hoe een bos in elkaar steekt en welke werken we uitvoeren. Dat doen we tijdens twee natuurwandelingen. We leggen je uit wat we doen, maar we luisteren ook graag naar jullie ideeën en vragen."

NATUURWANDELINGEN: WANNEER EN WAAR? 
  • Melberg, 19 juni 2021
    afspraak om 14 uur aan de Limburgse Hondenschool (Melbergstraat)
  • Zillebos, 22 juni 2021
    afspraak om 19.30 uur aan zaal De Kastert (Kastertstraat)

INSCHRIJVEN VERPLICHT
We vragen jullie om op voorhand in te schrijven. Zo krijgen we niet alleen een idee van het aantal deelnemers, ook kunnen we jullie tijdig informeren als we omwille van corona wijzigingen in het programma moeten doorvoeren.

Inschrijven kan via www.genk.be/natuurenbosbeheer