Op zoek naar paddenstoelen in Genk?

Gepubliceerd op maandag 29 oktober 2018 17.13 u.
Jos Tuerlinckx is een echte paddenstoelenfanaat. Dat was hij al als jonge snaak. Maar pas toen hij in Genk kwam wonen ging er een hele nieuwe paddenstoelenwereld voor hem open. Toch waarschuwt hij ons: plukken doe je beter niet!
EEN PASSIE

“Als paddenstoelenliefhebber kwam ik in Genk in contact met mensen die hun kennis meenamen uit hun thuisland. De zwammen die zij zochten in de bossen, wilde ik ook leren kennen. Het werd een passie! Een dag in de herfst, zonder bezoek aan het bos, is voor mij een verloren dag”, vertelt¬†hij enthousiast

VARIATIE

Jos is lid van Mycolim, de Limburgse paddenstoelenwerkgroep, Ranger en vrijwilliger in het Heempark. Elke donderdag vind je hem met zijn werkgroep in een of ander Limburgs bos. “Onze teller staat al op ruim 3000 soorten. Vooral de Genkse natuur is uitermate geschikt om deze wondere wezentjes te ontdekken omwille van de variatie. Je hebt hier naald- en loofbossen, heide, beekvalleien, die elk specifieke paddenstoelen voortbrengen.”

KIJKEN, NIET PLUKKEN!

Het is bij wet verboden om te plukken in openbare domeinen en natuurgebieden omdat je niets mag meenemen uit een bos. “Maar goed ook, want er zitten gevaarlijke heerschappen tussen”, waarschuwt hij. “Denk aan de groene knolamaniet, maar ook aan de sprookjesachtige vliegenzwam. Ongetwijfeld zijn cantharellen en eekhoorntjesbrood culinaire hoogstandjes, maar bij vergissing één bitterboleet in je gerecht en je kan heel het zootje in de vuilnisbak kieperen. Nog erger wordt het als er een satansboleet in je pan zou belanden. Dan moet je zo vlug mogelijk naar het ZOL om je maag laten leeg te pompen.” Ook stad Genk raadt af om paddenstoelen te plukken. Ga beter naar het warenhuis!

Wil je meer weten over paddenstoelen of deelnemen aan een geleide

paddenstoelenwandeling? Je kan terecht op www.mycolym.be of kijk op

www.wandeleninlimburg.be voor een wandeling met ranger!