Op zoek naar sporen uit Congo in Genk

Gepubliceerd op dinsdag 28 januari 2020 15.21 u.
Dit jaar is de republiek Congo 60 jaar onafhankelijk. Dat lijkt lang geleden maar Congo ‘beweegt’ ons nog steeds: van de herinnering aan nonkel pater tot grondstoffen voor de batterij van je elektrische auto. Mijn-Erfgoed en Stadsmus Hasselt gaan op zoek naar verhalen uit Genk.
Rondreizende expo 

De geschiedenis van Congo en België is er een van Congolezen en Belgen Ook talloze Genkenaren leefden en werkten in Congo en beleefden deze periode. Vele families herinneren zich wel een nonkel pater of tante nonneke. Daarom organiseren de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en het Stadsmus van Hasselt vanaf september 2020 de tentoonstelling Bacongo Limburg. Bacongo betekent zoveel als ‘ons Congo’, of ook ‘het volk van Congo’.

De expo zal vanaf het voorjaar 2021 door Limburg reizen, onder meer langs de mijngemeenten. Persoonlijke getuigenissen, foto’s en documenten uit oude dozen en vergeten kasten, uit de periode tussen 1908 en 1960 worden hier terug tot leven gebracht. Heeft Genk een koloniaal verleden? Je kan gerust zeggen van wel, want onze stad heeft veel verwijzingen naar de voormalige kolonie.

Welkom in de Congostraat 

Genk heeft een Congostraat in de wijk Boxbergheide. Die naam danken we aan het feit dat de dorpsbewoners de mensen achter de steenweg naar Hasselt als afgelegen bewoners beschouwden. Net zoals de bevolking van de toenmalige Belgische kolonie. 

Vanuit Genk waren er ook missionarissen actief zoals Genkenaar Maurice Plevoets (1926-2020 ). Tot vlak voor zijn overlijden op 23 januari 2020 in het ZOL in Genk was hij nog priester in Kinshasa. Mgr. Plevoets bekommerde zich sterk om de opleiding van de jongeren in Kinshasa. Hij was ook verbonden aan de katholieke universiteit van Kinshasa en ontving er in 2009 nog een eredoctoraat.

Mobutu op bezoek in Genk 

Als mijngemeente kreeg Genk ook bezoek uit Congo. Wist je dat in 1959 Joseph-Désiré Mobutu de mijn van Zwartberg bezocht? Toen nog als stagiair-journalist bij een Congolese krant. Later werd hij president van het land en veranderde hij de naam Congo in Zaïre.

Lucien zocht zijn verleden 

Maar er zijn ook heel persoonlijke verhalen terug te vinden in onze stad. Genkenaar Lucien
Bertens (foto) is de zoon van een Congolese moeder en een Belgische vader. Op tweejarige leeftijd werd hij door zijn vader overgevlogen om in België, grotendeels door andere familieleden, opgevoed te worden. Lucien: "Ik dacht lange tijd dat mijn moeder overleden was, maar als 24-jarige kwam ik er achter dat ze nog leefde. We zochten contact, verloren elkaar weer uit het oog en vonden elkaar dan toch weer terug. Mijn hereniging met haar en met mijn moederland voelde net alsof een ontbrekend stuk van mijn ‘zijn’ thuiskwam”, herinnert Lucien zich.

Heb jij ook verhalen of documentatie over Congo die je wil delen met de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Stadsmus Hasselt?
Dat kan op 8 februari in de bib van Genk. Heb jij een verhaal, documenten, foto’s, kaarten, video, of iets anders dat verband houdt met Congo? Je bent hartelijk welkom!
Zaterdag 8 februari van 10 tot 16 uur
Bibliotheek Genk, Stadsplein 3