oPEN Lab: een uniek Europees Green Deal-project door EnergyVille/VITO

Gepubliceerd op dinsdag 19 oktober 2021 15.33 u.
Er groeit wat op en rond het Thor Park. En dat mag je letterlijk nemen, want het living lab op het Thor Park – opgebouwd uit energie-innovaties geleid door EnergyVille – heeft heel wat ambitieuze uitbreidingsplannen op het programma staan. Uitbreidingsplannen die vandaag in samenwerking met Stad Gen

oPEN Lab: een uniek Europees pilootproject in Genk, Tartu en Pamplona

Vandaag werd in aanwezigheid van de Europese Commissie en Europese en Vlaamse consortiumpartners op Thor Park het oPEN Lab project afgetrapt – een project dat wordt gefinancierd in het kader van het Green Deal innovatieprogramma van de Europese Unie, Horizon 2020. Onder de coördinatie van VITO/EnergyVille werken 33 partners uit 7 landen samen om energiepositieve wijken te ontwikkelen in Genk, Tartu (Estland) en Pamplona (Spanje).

Energiepositieve wijken, ofwel PEN (Positive Energy Neighbourhoods) produceren meer energie dan ze verbruiken. Dat gebeurt aan de hand van energieopslag en efficiënt energieverbruik. De technologie om dit mogelijk te maken is vandaag de dag volop in ontwikkeling en wordt getest in living labs zoals oPEN Thor. Voor het oPEN lab project in Genk zullen meer dan 30 woningen in Tuinwijk Waterschei-Noord en Nieuw Texas getransformeerd worden in een testomgeving. Ze worden gekoppeld aan het living lab op Thor Park.

oPEN Thor: een state-of-the-art living lab met veel mogelijkheden

Wim Dries, burgemeester Stad Genk, is trots dat deze unieke testomgeving vorm krijgt in zijn stad: “Met deze uitbreiding krijgen alle stakeholders toegang tot een state-of-the-art infrastructuur, kennis en een uitgebreid ecosysteem om innovatieve energieoplossingen in een reële, veilige omgeving met eindgebruikers te valideren. Die co-creatie en samenwerking tussen partners als Nieuw Dak, Stebo, Stad Genk, EnergyVille, Thor Park en de lokale bewoners is cruciaal om de puzzelstukjes rond de energietransitie in elkaar te doen passen en zal Stad Genk helpen haar ambitieuze klimaatdoelstellingen te realiseren.”

Het oPEN Thor living lab strekt zich uit over Thor Park, Nieuw Texas, de tuinwijk in Waterschei en KRC Genk. Het zal na afloop van het oPEN Lab project permanent blijven fungeren als unieke testomgeving voor de activiteiten van EnergyVille en haar partners. Op de site worden innovatieve netwerken voor warmte en stroom uitgerold en gekoppeld aan een dataplatform. Hiermee wordt de beschikbare energie op de beste manier gebruikt en kunnen bedrijven deze data gebruiken om nieuwe technologieën te ontwikkelen.