Opgelet, wilde dieren!

Gepubliceerd op maandag 25 februari 2019 10.35 u.
Het aantal wilde dieren dat in Genk omkomt door een aanrijding stijgt opvallend. In 2018 waren dat er 140 tegenover 'nog maar' 34 in 2008. De ree, onlangs nog verkozen tot Genks populairste wild dier, is het zwaarst getroffen. Maar wat kunnen we er aan doen?

De cijfers

Het aantal wilde dieren dat in Genk omkomt door aanrijding stijgt elk jaar. In 2018 waren het er 140 tegenover ‘maar’ 34 in 2008. De ree, in september 2018 nog verkozen als de nummer één van de 'Genkse Big Five' van het wildbestand, is het zwaarst getroffen dier. Maar liefst 86 dieren kwamen om vorig jaar. Daarmee verviervoudigde het aantal dode reeën door aanrijding in 10 jaar tijd. Meer dan 60% van de dieren wordt doodgereden op de snelweg E314, de Europalaan en de Oosterring, maar ook de Hasseltweg, Opglabbekerzavel en Woudstraat zijn gevaarlijk voor dieren.

Wat kan je doen als er een dier op de weg springt?

Rem op een veilige manier om een aanrijding te voorkomen of de schade te beperken. Probeer niet uit te wijken want zo riskeer je een tegenligger of een boom langs de weg te raken.

Wat als je een aanrijding niet kan vermijden?

Breng eerst jezelf en dan de andere inzittenden van de auto in veiligheid. Bel 112 als er gewonden zijn. Contacteer de politie en blijf ter plaatse. De politie regelt het verkeer en indien nodig maakt de brandweer de rijbaan terug vrij. Vul het Europees aanrijdingsformulier in en maak foto’s. Heb je een omnium of mini-omniumverzekering? Dan wordt de schade doorgaans vergoed. Raak gewonde of dode dieren niet aan en hou afstand. Gewonde dieren zullen zich immers instinctief proberen te verdedigen. Je kan een opvangcentrum voor wilde dieren contacteren zodat zij de gewonde dieren kunnen vangen en verzorgen.

Hoe kan je aanrijdingen voorkomen?

Let op de verkeersborden (bv het driehoekige bord met springend hert) of het bord 'wij steken zomaar over'. Hou je steeds aan de maximumsnelheid, overdag en ’s nachts!