Vijfdelige opleiding betere foto’s maken: vanaf 21/3

21 en 28 maart 2023

18 en 25 april

2 mei

Telkens van 14 tot 16 uur

 

Zaal 4 van het stadhuis.

 

Inschrijven voor de vijfdelige opleiding!

sociaal.welzijn@genk.be

089 65 43 75

 

Deelnameprijs voor de vijf bijeenkomsten: 5 euro (betalen kan ter plaatse of op BE24 0910 1704 3838) Opgelet: vooraf inschrijven is noodzakelijk!

 

Meebrengen: je eigen gsm of fototoestel.

 

Op vijf boeiende cursusdagen tussen 21 maart en 2 mei leer je onder leiding van amateurfotograaf Johan Haesevoets betere foto’s te maken. Wij vroegen Johan, die fotografie als keuzevak in middelbare school ‘Kindsheid Jesu’ doceert, wat we mogen verwachten van zijn leuke en laagdrempelige cursus. Deze opleiding is ideaal om van je deelname aan het jaarlijkse fotoproject voor medioren en senioren een nog groter succes te maken!

 

Wat plan je de deelnemers te leren?

Johan: Allereerst dat fotograferen niet gewoon op een knopje drukken is. Veel mensen klikken maar wat. Met een minimum aan kennis maak je veel leukere foto’s met meer diepte, zeker ook met je gsm. Ik spits de opleiding toe op de basisregels van de fotografie. Ook hoe je foto’s moet bewerken krijgt veel aandacht. Niet onbelangrijk is ook wat achtergrond over de geschiedenis van de fotografie, die bijvoorbeeld lang zo oud niet is als de teken- en schilderkunst. Uiteraard let ik erop dat het luchtig en toegankelijk blijft.

 

Is voorkennis nodig om je in te schrijven?

Johan: Ik ga ervan uit dat wie wil meedoen al foto’s maakt, met een eenvoudig toestel of een gsm. Maar voorkennis is zeker niet nodig. De opleiding is bedoeld voor iemand die nog niets weet van fotografie, maar er wel over wil bijleren. Zo raad ik altijd af om te zoomen. Je zet beter enkele stappen in de richting van wat je wil fotograferen. Zittend op één knie of rechtstaand schiet je al heel andere beelden. Het gaat om de vindingrijkheid van de maker. Die moet zich telkens afvragen wat hij of zij de kijker wil tonen.

 

Wat vind je zelf zo leuk aan fotografie?

Johan: Het gaat niet om een herinnering vastleggen, maar een foto met waarde te maken. Als ik rondloop, maak ik beelden van alles wat me interesseert, maar wel op een overdachte manier. Naaktfotografie zegt me bijvoorbeeld niets. Veel mensen vergeten hoe moeilijk dat bovendien is! Vooral het spel met licht is daarbij belangrijk. Mijn bedoeling is dat de deelnemers na de vijf opleidingsmomenten goed hebben leren kijken en nadenken over waar ze zoal een foto van willen maken.

 

Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt om zich in te schrijven?

Johan: Het wordt sowieso een leuke opleiding, waar luisteren en doen elkaar mooi afwisselen. Na wat uitleg plan ik het tweede deel van de les telkens naar buiten te gaan en de theorie aan de praktijk te toetsen. Je leert heel wat bij over de instellingen en talloze opties van je eigen toestel of gsm. En ik hecht veel belang aan tips voor een goede interactie met mensen die je fotografeert. Een losse babbel is uitermate belangrijk om mensen op hun gemak te stellen. Ondertussen kan je in de omgeving op zoek gaan naar treffende items en inschatten hoe je met het licht omgaat. Je leert dus heel wat bij op een fijne en laagdrempelige manier over een bijzonder leuke hobby: fotografie.