Waar of niet waar? 7 geruchten over Optimo weerlegd

1. Minder dan 20% van de huidige gft-bak is gevuld met keukenafval.

WAAR

Deze 20% keukenafval maakt de verwerking van het afval drie keer zo duur. Door die 20% gescheiden in te zamelen, kan de overige 80% beter gecomposteerd. Het keukenafval kan via vergisting tot biogas verwerkt worden.

2. Door de omschakeling van GFT-BAK naar TUINBAK op 1 januari verlies ik ophaalbeurten waarvoor ik betaald heb.

NIET WAAR

Iedereen denkt dat de gft-sticker geldig is tot april. Dat is niet zo. Het systeem is destijds ingevoerd op 1 januari 2014. De sticker was telkens geldig van 1 januari tot 31 december, één vast kalenderjaar. Om iedereen tijd te geven om de sticker te kopen, kreeg je tijd tot 1 april.

Bij de nieuwe tuinbak geldt je abonnement vanaf het moment van aankoop. Vroege bestellers krijgen hun tuinbak 3 maanden gratis.

3. Voor mijn gft-bak betaal ik nu 40 euro per jaar, de tuinbak gaat 60 euro per jaar kosten. De tuinbak kost me dus 20 euro per jaar meer dan de gft-bak.

NIET WAAR

GFT-BAK: 120 liter X 26 ophaalbeurten
= 3.120 liter
= € 40

TUINBAK: 240 liter X 13 ophaalbeurten
= 3.120 liter
= € 60 euro
- € 20 (minder belasting)
= € 40

De belasting daalt met € 19,36. Wie kiest voor een tuinbak betaalt dus bijna evenveel als bij de oude gft-bak.

4. De nieuwe zakken zijn van composteerbaar materiaal. We kunnen ze dus niet lang bewaren en bovendien scheuren ze heel snel.

NIET WAAR

Er zijn geen zakken van composteerbaar materiaal. De zakken zijn zo ontworpen dat ze tegen een stootje kunnen. Ze zijn gemaakt van iets steviger plastic dat voor 75% gerecycleerd is. Dat maakt het mogelijk om de zakken intact te houden, zowel in de vuilniswagen als op de sorteerband.

Het risico dat er een zak scheurt tijdens een ophaling kan nooit 100% uitgesloten worden. Limburg.net doet wel al het mogelijke om dat te voorkomen. Elke zak die scheurt is immers verlies: van de afvalstoffen in die zak kunnen we dan geen nieuwe grondstoffen maken.

5. Genk is de enige gemeente die in Optimo stapt.

NIET WAAR

Optimo wordt vanaf 1 januari 2022 ingevoerd in 33 gemeenten. Het basisprincipe, slimmer sorteren, beter recycleren, geldt in alle gemeenten. De praktische uitvoering ervan verschilt echter per regio. Onze stad kiest samen met Diepenbeek voor het volledige pilootproject.

6. Ik ben nu verplicht om vijf afvalzakken te kopen en te gebruiken.

NIET WAAR

Optimo biedt je de gelegenheid om heel wat afval aan huis te laten ophalen. Het is echter geen verplichting om alle zakken aan te bieden, integendeel. Appartementsbewoners gaan zelden of nooit een groene zak met tuinafval hebben. Afval vermijden blijft de allerbeste optie. Je vindt al heel wat tips op slimmesorteerders.be.

7. De invoering van Optimo zal sluikstort verhogen.

NIET WAAR

We zijn ervan overtuigd dat iedereen in het nieuwe ophaalsysteem al zijn afval kwijt kan. De sorteerregels zijn helder, en bovendien wordt de afvalophaling ook niet duurder, integendeel. Optimo is een verandering voor heel veel Limburgers, maar Limburg.net heeft die veranderingen grondig voorbereid en uitgetest.