Oud Slachthuis van Genk maakt plaats voor groen

Gepubliceerd op donderdag 17 augustus 2023 16.03 u.
Persbericht van 17 augustus 2023

Het slachthuis van Genk sloot jaren geleden de deuren. Er werd gezocht naar een nieuwe invulling van het terrein en die werd recent vastgelegd. Op een boogscheut van de Stiemervallei komt er een groene parkomgeving waar Genkenaren kunnen ontspannen. 

Slopen en ontharden

“De site is verouderd en er was nood aan vernieuwing,” legt schepen van Externe Werken, Karel Kriekemans, uit. “Het gebouw staat al jaren leeg en het terrein is volledig verhard. Dat past niet meer binnen de visie van de stad. Daarom worden de gebouwen nu gesloopt en gaan we ontharden. In totaal gaat het om zo’n 1,6 hectare groenomgeving die we zo kunnen creëren.”

Nieuwe groene zone

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Eindelijk kunnen we starten met de opkuis van deze verloederde site. De snelle afbraak van verkrotte of leegstaande sites in Vlaanderen is nodig om de terreinen te hergebruiken of om ze te vergroenen. Hier in Genk zal het oude slachthuis plaats maken voor een natuurlijke parkomgeving, grenzend aan de Stiemerbeek, waardoor de Genkenaren een extra groene zone zullen krijgen om in te vertoeven. Op die manier maken we van Genk een meer leefbare, groene en aangename stad.”

Gefaseerde afbraak

Begin mei begon een aannemer met de gefaseerde sloop van het gebouw. Eerst worden alle ruimtes beurt om beurt opgeruimd, dan wordt asbest verwijderd en tenslotte wordt alles gesloopt. Na het bouwverlof wordt het hoofdgebouw afgebroken. De Vlaamse Overheid subsidieert dit project met 318.000 euro. De totaalkost van de afbraakwerken wordt geraamd op 500.000 euro.

Eerste stap

“De afbraakwerken zijn de eerste stap, uiteindelijk gaan we de site omvormen tot een natuurlijke parkomgeving,” vertelt burgemeester Wim Dries nog. “Met het dierenasiel werden ook afspraken gemaakt, zij kunnen hun activiteiten nog ongehinderd verderzetten.”