Oxfam Wereldwinkel

Het vrijwilligersteam van Oxfam Wereldwinkel Genk biedt in hun winkel een groot aanbod van producten aan, uit rechtvaardige wereldhandel van hun partners uit het zuiden. Daarnaast gaan ze vaak de boer op naar scholen met hun educatief aanbod.

Hoe is Oxfam Wereldwinkel actief in Genk en aan welke SDG's dragen jullie bij?

Oxfam Wereldwinkels gelooft dat rechtvaardige handelsrelaties de beste kans bieden op ontwikkeling. Omdat heel wat producenten in het Zuiden geen eerlijke kans krijgen op de wereldmarkt leven ze vaak in armoede. Wij ondersteunen hen bij het vermarkten van hun producten en ijveren voor betere handelsregels.
Naast verkoop van fairtrade producten (voeding zowel als crafts) in onze wereldwinkel organiseren we ook standen in scholen, het ziekenhuis, op evenementen … Op die manier proberen we het brede publiek in contact te brengen met onze missie. Op vraag bieden we ook eductatie aan scholen en verenigingen.

Omdat kleine producenten ook in Vlaanderen geconfronteerd worden met de concurrentie van de grotere marktspelers gaan we binnenkort ook de producten van Puur Limburg (eerlijke lokale producten) aanbieden in onze winkel in Genk. Door acties in onze winkel proberen we de klanten bewust te maken van hun koopgedrag.

Hoe kan de Genkenaar bijdragen aan de SDG’s?

  • Sta stil bij je eigen koopgedrag en kies zoveel mogelijk voor producten van eerlijke handel (fairtrade), zowel als duurzame en lokale producten.
  • Word vrijwilliger in wereldwinkel Genk.
  • Verklein je afvalberg en koop zo weinig mogelijk voorverpakte voeding.
  • Neem voor korte verplaatsingen de fiets in plaats van de auto.

Wat zijn jouw tips voor een duurzamer leven?

Sla een praatje met iemand uit je buurt. Heb aandacht voor wie het moeilijk heeft. Solidariteit geeft een goed gevoel en draagt bij aan een sterke en gelukkige lokale gemeenschap.