Paars op straat voor mensen met epilepsie

Op 8 februari 2021 kleurden de ‘Genker sterren’ in onze handelsstraten en de schachttoren op C-mine paars. Op die manier vroeg onze stad aandacht voor mensen met epilepsie.

Hoewel de ‘vallende ziekte’ redelijk frequent voorkomt, weegt het taboe dat erop rust loodzwaar. Wie aan epilepsie lijdt, voelt zich daarom niet altijd helemaal deel van de samenleving. Door de paarse kleur een prominente plaats in het straatbeeld te geven riep stad Genk ertoe op mensen met epilepsie niet langer anders te bekijken, maar hen te zien voor wie ze zijn: Genkenaren als alle anderen.

Onze stad gaf zo gehoor aan de uitnodiging van de organisatie achter de Internationale Epilepsie Dag om die dag de paarse kleur te laten stralen uit solidariteit met wie epilepsie heeft. Er werd voor gekozen de mijnschacht op C-mine en de Genker sterren in de winkelstraten met het logo van Genk één dag paars te laten kleuren in plaats van het gebruikelijke wit.

Sinds 2015 staat de tweede maandag van februari te boek als de Internationale Epilepsie Dag. Epilepsie treft als aandoening zowat 1 op de 100 mensen en manifesteert zich bij bepaalde patiënten in de vorm van een tijdelijke verandering of zelfs het verlies van bewustzijn. Daarmee gaat soms ook de controle over bepaalde spieren verloren.