Parkbegraafplaatsen in de kijker

Gepubliceerd op dinsdag 27 september 2022 11.32 u.
Het is nog maar enkele weken tot 1 november, het moment waarop veel Genkenaren hun overledenen herdenken. Een bezoek aan een van onze parkbegraafplaatsen hoort daar vaak bij. Wie dat een dezer dagen doet, zal zien dat deze oases van rust steeds mooier worden en meer mogelijkheden bieden.

MEER MOGELIJKHEDEN

Sinds 2021 geeft het nieuwe reglement voor onze parkbegraafplaatsen heel wat nieuwe mogelijkheden tot begraven. De manier waarop de burgers omgaan met hun eigen dood en het verlies van een naaste en de bijhorende rouwverwerking zijn immers sterk veranderd. Voor alle levensovertuigingen, religieus of niet, zijn er mogelijkheden. Terwijl er vroeger meer begrafenissen in een kist waren, stijgt nu het aantal crematies. “Meer dan 60 procent kiest nu voor crematie en ook hier zijn er nu meer mogelijkheden", zegt Roald Coppin, beheerder van parkbegraafplaats in Genk-Centrum. "Recent zijn we bijvoorbeeld gestart met natuurbegraven in de urnenweide. Hierbij worden de assen in een biologisch afbreekbare urne begraven in een bloemenweide, die tegelijk ook een mooie herdenkingsplek is."

VIJVER MET URNENTUIN

Een opmerkelijke nieuwe realisatie die van start gaat na Allerheiligen wordt de vijver met urnentuin in Genk-Centrum. Het ontwerp en de uitvoering zijn helemaal in handen van het stadsbestuur.

“Ik ben m’n licht gaan opsteken in Amsterdam, waar ze veel ervaring hebben met parkbegraafplaatsen”, zegt Roald die het strakke maar stijlvolle ontwerp zelf uittekende. “De vijverstrook wordt 30 meter lang op 4 meter breed, centraal op de begraafplaats. Errond komt de urnentuin met ruimte voor een 2680-tal urnes. Anders dan in de urnenvelden liggen ze hier in borders met vaste planten. De natuurlijke vijver wordt aangelegd op een perceel dat nog onderhouden wordt als bloemenweide en waar geen graven liggen. Er zal ook geen hinder zijn voor bezoekers. We informeren ter plaatse maar sowieso blijft de begraafplaats altijd toegankelijk tijdens de werken,” verzekert hij.

VLINDERTUINEN VOOR STERRENKINDJES

Sinds begin 2022 hebben beide begraafplaatsen ook een Vlindertuin voor sterrenkindjes. Hier kunnen ouders hun niet levensvatbaar geboren kindje een rustplek geven. Debbie Norek van de afdeling Burgerzaken: “Het verlies van een kind is erg moeilijk te plaatsen. Tot voor kort was het niet mogelijk om hier een kindje te begraven dat op eender welk moment tijdens de zwangerschap stierf. Toch is dit een meerwaarde in de rouwverwerking voor ouders, hun gezin en familie. Nu kunnen ze dit verdriet verwerken op een gemeenschappelijke plek vlakbij het kinderperk. Elk grafje krijgt een handgemaakte vlinder uit keramiek. Daarop kunnen ouders ook de naam of een datum aanbrengen van hun kindje. Ze mogen ook een persoonlijke toets
geven aan het afscheid. In samenspraak met de begraafplaatsbeheerders kunnen ze bijvoorbeeld zelf een kuiltje graven en het kistje of urne erin leggen.”

Dat onze beheerders van de parkbegraafplaats hemel en aarde bewegen om het hier zo mooi mogelijk te maken is echt niet overdreven. Dit jaar namen ze ook het initiatief om de lege nissen van de columbaria in te vullen met natuurfoto's en mooie teksten, geschreven door de leerlingen van GA Voor Kunst.

Op 27 en 28 oktober staan de parkbegraafplaatsbeheerders en medewerkers van de burgerlijke stand klaar om meer uitleg te geven over het beheer en de mogelijkheden op de begraafplaatsen. Kom gerust langs, vragen staat vrij.

27/10 in Waterschei
28/10 in Genk-Centrum
Telkens van 10 tot 15 uur

Bezoek je binnenkort de parkbegraafplaatsen? Lees onze tips:

Lees meer