Parkeren in Genk voor personen met een handicap

Genkenaren met een parkeerkaart voor personen met een handicap kunnen op voorbehouden plaatsen gratis en onbeperkt parkeren in onze stad. Toch moet je op de verschillende parkings in het centrum rekening houden met andere afspraken.

Iedereen die zijn voertuig van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur achterlaat op een publieke betalende parkeerplaats op straat moet zich in Genk registreren. Dat kan via een app, per sms of aan de betaalautomaat. Bij de dichtstbijzijnde automaat tik je je nummerplaat in, waarna je je parkeertijd bepaalt. Elke bezoeker krijgt na registratie een gratis uur parkeertijd per zone per dag. Nadien betaal je een vast bedrag per half uur. Je mag maximaal anderhalf uur ononderbroken parkeren in zulke betaalzones. Wil je langer blijven, dan kan je terecht op de gratis randparkings of de betalende parkeergarages.

Voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap zetten we de geldende afspraken voor een correct gebruik nog eens op een rijtje.

 

Gratis en onbeperkt

Wie recht heeft op een parkeerkaart mag gratis en onbeperkt parkeren op voorbehouden plaatsen die aangeduid zijn met een blauw bord met een witte P en een pictogram van een rolstoelgebruiker (foto toevoegen). Daarnaast kan je als houder van zo’n kaart een parkeervergunning voor personen met een handicap aanvragen bij OPC, de firma die het parkeerbeleid van de stad uitvoert. Registreer bij OPC je parkeerkaart en de nummerplaten van twee wagens die je wil linken aan je kaart. Wanneer je je wagen later parkeert op een openbare betalende parkeerplaats of in een blauwe zone, dan stelt een scanvoertuig dat parkeerovertredingen controleert die koppeling vast. En dus dat je gratis en onbeperkt mag parkeren.

 

Fruitmarkt

Vanaf 3 januari 2022 waakt enkel nog een vaste camera (ANPR) aan de in- en uitgang van de Fruitmarkt over parkeerovertredingen. Als houder van een parkeerkaart kan je er gratis en onbeperkt parkeren op plaatsen die zijn voorbehouden voor al wie een parkeervergunning voor personen met een handicap aanvroeg bij OPC. Behalve op de voorbehouden plaatsen mag je je voertuig ook gratis en onbeperkt parkeren op elke andere parkeerplaats op de Fruitmarkt als je een parkeervergunning hebt.

 

Rode parking (stadhuis)

Vanaf 3 januari 2022 wordt ook de parking tussen het stadhuis en de Europalaan enkel nog gecontroleerd door een vaste camera (ANPR) aan de inrit. De voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap liggen buiten de eigenlijke parking, waardoor die niet gecontroleerd worden door de camera. Je parkeerkaart voor personen met een handicap hoort hier duidelijk zichtbaar achter je voorruit zoals op elke voorbehouden parkeerplaats, aangeduid met het blauwe verkeersbord. Wil je op de parking zelf je wagen achterlaten, dan kan je dat onbeperkt en gratis als je je parkeerkaart liet registreren bij OPC voor een parkeervergunning voor personen met een handicap. Zonder die vergunning mag je er een half uur gratis staan. Dat hoef je zelfs niet via de parkeerautomaat, per sms of in de app in te geven. De controle gebeurt via de camera aan de inrit.

 

Ondergrondse of privéparkings

Op ondergrondse parkings zoals op de Portavidasite en privéparkings zoals Q-Park zijn altijd voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Kijk zeker het reglement van de parking waar je je voertuig achterlaat goed na zodat je weet hoe lang je er mag blijven staan en hoeveel je moet betalen.

 

Meer weten over het Genkse parkeerreglement

www.genk.be/FAQparkeren

 

Alles over OPC

www.parkeren.be/genk