Pers

Je bereikt er immers heel wat mensen mee. Een aankondiging vooraf zal misschien extra volk naar je activiteit lokken. Een bericht achteraf laat de mensen zien welke leuke activiteit ze gemist hebben.

 

Hoe haalt mijn actie de pers?

Hoe origineler je actie, hoe groter de kans dat er pers zal langskomen. 

 

Wanneer stuur ik een persbericht en/of persuitnodiging?

Enkele dagen voor je actie verstuur je een persuitnodiging naar een lokale journalist of plaatselijke correspondent. Let er op dat regionale bladen (bv weekkrant, Kerk en Leven) een langere termijn hanteren. Hen verwittig je best een aantal weken op voorhand. Heb je weinig pers bereikt? Stuur hen achteraf een persbericht, samen met enkele sfeerfoto’s. Zo haal je misschien alsnog de media.

 

Enkele schrijftips voor een goede persuitnodiging of persbericht

Kies een aantrekkelijke titel voor je uitnodiging. De eerste paragraaf bevat steeds een antwoord op de vijf W’s: wie? wat? waar? wanneer? waarom? Belangrijk: hou het kort en simpel! Een persbericht is bij voorkeur niet langer dan 1 A4-pagina. Vergeet ook niet om duidelijk je contactgegevens te vermelden. Verstuur je uitnodiging bij voorkeur via e-mail. Zet de tekst van je bijlage ook nog eens in de mail zelf. Zo hebben de journalisten het zeker gelezen!

 

Wie moet ik contacteren?

Je maakt de meeste kans om media-aandacht te krijgen bij de lokale en regionale pers. Lokale pers gaat van de Weekkrant, de parochiale bladzijden van Kerk & Leven, maar ook de grotere kranten geven ruime aandacht aan lokaal nieuws. Vergeet ook zeker de lokale radio niet. Wie weet kan jij in een uitzending vertellen over je activiteit.