Van Heiderust tot Sociaal Huis Portavida

Gepubliceerd op dinsdag 30 april 2019 9.48 u.
Opening Sociaal Huis Portavida 26/04/2019

Genk, 26 april 2019 - Eind maart was er veel bedrijvigheid in de verschillende vestigingen van het Genkse OCMW. Vanuit drie locaties werd er een grote verhuisbeweging gemaakt naar het gebouw Heiderust. Dat werd de voorbije jaren grondig gerenoveerd tot Sociaal Huis Portavida. Niet alleen ruim 100 medewerkers van het OCMW maar ook een dertigtal medewerkers van andere organisaties hebben er hun intrek genomen.

Het gebouw Heiderust bevindt zich achteraan op welzijnssite Portavida. Het deed tot 2012 dienst als rusthuis voor zwaar zorgbehoevende senioren. Vanaf 2002 was het de administratieve hoofdzetel van het OCMW en hadden ook de ondersteunende diensten, de dienst Seniorenbeleid en Thuiszorg en de Sociale Dienst van het Genkse OCMW hier hun kantoren. Tijdens het renovatietraject werkten deze diensten vanuit het gebouw Herfstvreugde aan de Schaapsdries. Nu zijn ze teruggekeerd naar Portavida. Ook de twee wijkcentra zijn mee verhuisd.

Als je de vernieuwde voorgevel ziet, valt meteen op dat er geen OCMW-logo hangt. “Dat klopt”, zegt schepen van Sociaal Welzijn Ria Grondelaers. “Voortaan werken we onder de naam ‘Sociaal Huis Portavida’. De Genkenaar zal zowel hier als in het Sociaal Huis in het stadhuis terechtkunnen met welzijns- of hulpvragen. Alle expertise van de sociale huizen op de Hoogstraat en de Onderwijslaan verzamelen we nu op Portavida, in het hart van de stad én goed bereikbaar. Van hieruit worden hulpen zorgtrajecten opgestart. Uiteraard schenken we extra aandacht aan huisbezoeken en samenwerkingsverbanden. Ook onze plek op Portavida waar tal van organisaties, actief op vlak van zorg en welzijn, samenkomen en hun expertise delen, vertaalt zich in een betere dienst- en hulpverlening die ten goede komt van de Genkenaar.”

Met die andere organisaties op Portavida wordt ook de nieuwe infrastructuur van het Sociaal Huis Portavida gedeeld, zoals de kleedkamers met lockers, douches, de polyvalente ruimte en de vergaderzalen. Leuk detail: de vergaderzalen hebben namen van Genkse wijken gekregen. Voortaan kan je hier dus vergaderen in Driehoeven, Bokrijk of de Bret.
De interieurfirma heeft er een aantrekkelijke werkplek van gemaakt en het nieuwe werken in onze organisatie geïntroduceerd: een stille werkplek, een inspirerende brainstormruimte, een vergaderruimte waar je staand kan vergaderen, … En meubilair dat beantwoordt aan ieder ergonomisch aspect. We zijn verheugd in een aangename en smaakvol ingerichte werkomgeving terecht te komen. Op de bovenste verdieping heb je vanuit zaal ’t Centrum een indrukwekkend uitzicht over Genk. Deze ruimte zal gebruikt worden voor informeel overleg, (officiële) ontvangsten en events. En ’s middags kan het hier bij momenten gezellig druk zijn, want dan lunchen alle medewerkers hier.” Niet enkel die van het Sociaal Huis, want het gebouw herbergt nog andere organisaties: de Strijkwinkel, dagactiviteitencentrum De Start, armoede-organisatie TAO en een vestiging van het Fietspunt.

Ook het exterieur van het gerenoveerde gebouw is knap geworden, en tegelijk heel herkenbaar gebleven: grote raampartijen, lichtgekleurde gevelplaten en de zuidzijde in metselwerk vormden de basis voor het nieuwe concept. “Het is een eigentijdse architecturale interpretatie van een modernistisch gebouw, dat typisch was voor de jaren ’60. Het gebouw is helemaal mee met de huidige tendensen en normeringen, zowel op vlak van zuinig energieverbruik als op vlak van de modernste technieken voor communicatie, gebouwbeheersysteem en beveiliging. Zo zal afwezigheidsdetectie onnodige verlichting van ruimtes tot een minimum beperken, werd de ledverlichting
uitgerust met daglichtregeling en moeten screens overtollige warmte buitenhouden.”
Met de renovatie van het Sociaal Huis Portavida was een bedrag van 12,6 miljoen euro (incl. btw) gemoeid.

Einde persbericht
Meer informatie
Dimitry Gerets
089 65 57 17

Verantwoordelijke mandataris
Ria Grondelaers
Schepen Sociaal Welzijn
0477 89 17 24