Persbericht Gestelde Lichamen 2022

Gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2022 10.42 u.

“Samen gaan we geen uitdagingen uit de weg”

Met een muzikaal spektakel openden burgemeester Wim Dries en het Genkse schepencollege vrijdag de bijeenkomst van de Gestelde Lichamen 2022. De genodigden werden een avond lang geprikkeld om mee te denken over de uitdagingen in de stad.

“Dag op dag 29 maanden geleden. Het vraagt geen uitleg waarom het zolang geduurd heeft.” Met die woorden opende burgemeester Wim Dries vrijdagavond de academische zitting van de bijeenkomst van de Gestelde Lichamen. Een evenement dat de stad -in rustige tijden- jaarlijks organiseert, nu was het meer dan twee jaar geleden. “Normaal kiezen we voor een avond in de buurt van de jaarwisseling, om het jaar goed te starten. Maar nu gaan we voor een midzomernachtfeest”, legt de burgemeester uit.

Ook de locatie veranderde ten opzichte van de voorgaande edities. Niet C-mine, wel de A-Hal van de Limburghal deed dienst. “Om er een CO2-neutrale avond van te maken, hebben het schepencollege en ik een bos van 205 bomen aangeplant,” legt burgemeester Wim Dries uit. “Alle genodigden krijgen ook een boom mee naar huis. We vragen hen om die een mooi plekje te geven en zo meer groen te creëren. Zo is Genk nog 500 bomen rijker!” Ineens één van de uitdagingen waar de stad mee te maken heeft, en schepen Vandeurzen dagelijks mee geconfronteerd wordt: een duurzame toekomst.

Interimbureau stad Genk

Nog zo’n uitdaging waar de stad voor staat is het activeren van werklozen. “We merken dat het moeilijk is om de afstand tussen werklozen en de arbeidsmarkt te verkleinen. Schepen Yilmaz Kurtal, bevoegd voor Werk en Financiën, is hier dagelijks mee bezig”, vertelt de burgemeester. “Om de Gestelde Lichamen hierover te laten meedenken, opende hij enige tijd geleden het ‘interimbureau van de stad’, beter gekend als het Werkstation”.
Concreet riep schepen Kurtal de genodigden van de Gestelde Lichamen 2022 op om openstaande vacatures in te sturen, geschikt voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. “Vervolgens heeft het Werkstation gezocht naar de juiste profielen. Zo hebben we ondertussen twee stages en twee opleidingen tot heftruckchauffeur kunnen realiseren”, weet Wim Dries.

Participeren kan je leren

Er werd vrijdagavond ook stilgestaan bij het participatietraject dat Genk hanteert. “Dit is een rode draad doorheen onze legislatuur. Er is dan ook veel budget voor vrijgemaakt. Daarom is het belangrijk om te tonen op welke manier wij hiermee aan de slag gaan”, legt schepen van Wonen, Wijken en Participatie, Alessandro Cucchiara uit.

Aan de hand van een stelling werden de gasten meegenomen doorheen zo’n traject. “Zo willen we tonen hoe een mening wordt gevormd en kan veranderen. Participeren is meer dan een mening delen. Da’s ook luisteren naar én leren van anderen. Een methode die we vaak gebruiken in Genk. Doel is om zo tot een project te komen dat voor alle belanghebbenden kan werken.”

Iedereen heeft talent

Ook de andere schepenen toonden de uitdagingen die ze tegenkomen. Erhan Yilmaz, bevoegd voor Openbare Werken, nodigde zijn collega-schepenen uit om samen slingervuil te ruimen. Sara Roncada (Sociaal Welzijn, Erediensten en Voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst) zette iedereen aan het werk in de keuken om een budgetvriendelijke én multiculturele maaltijd te koken. Karel Kriekemans (Mobiliteit, Jeugd, Toerisme en Evenementen, Externe werken) daagde de schepenen uit om een unieke rondleiding vanuit hun persoonlijke beleving doorheen Genk te organiseren waar de genodigden zich op konden inschrijven. Kathleen Parthoens (Sport en Dienstverlening) organiseerde een sportieve activiteit. En Anniek Nagels (Talentontwikkeling, Samenleven, Cultuur en Dierenwelzijn) haalde de muzikant in alle schepenen naar boven. “Want iedereen heeft talent, niet waar?”, lacht de burgemeester.

Genk laten groeien

Er werd ook aandacht geschonken aan het woonbeleid van de stad. In 2003 werd de campagne ‘Wonen in Genk, dat bevalt’ gelanceerd. Om de aantrekkelijkheid van wonen in Genk te promoten en meer gezinnen naar de stad toe te trekken. Genk kent immers al jaren een negatieve binnenlandse migratie. “In het eerste decennium van 2000 verlieten zo elk jaar gemiddeld 250 Genkenaren de stad. De volgende tien jaren waren dit er nog zo’n 85 per jaar, beduidend minder.” Licht de burgemeester toe. “Sinds twee jaren kunnen we met trots zeggen dat we jaarlijks gemiddeld 70 extra Genkenaren mogen tellen via binnenlandse migratie (naast natuurlijke groei en buitenlandse migratie)”, vertelt de schepen Cucchiara trots.

“Deze verandering hebben ook wij als beleidsmakers in handen. Met de ontwikkeling van projecten als C-mine, Thor Park, LABIOMISTA, de uitbouw van sportfaciliteiten en onderwijs,… maken we van Genk een aantrekkelijke stad om te wonen. We kunnen echter nog geen victorie kraaien. Er zijn nog steeds heel wat jonge gezinnen die onze buurgemeenten verkiezen boven wonen in Genk. Dat is en blijft een belangrijke uitdaging waarin we hopelijk een duurzame kentering kunnen realiseren.”

Kansen

Al deze uitdagingen kaderen steeds binnen de drie horizontale beleidsdoelstellingen die het bestuur doorheen het hele beleid hanteert:

  • Een duurzame stadsontwikkeling borgen;
  • Geëngageerd en respectvol samenleven in diversiteit;
  • Sociale ongelijkheid en (kans)armoede keren.

“Dat zijn heel wat uitdagingen, maar wij zien ook ontzettend veel kansen. Wij wonen en werken in een stad die leeft, die bezig is. Hier borrelt talent. Het is aan ons om de Genkenaren te verbinden en mee op sleeptouw te nemen. Samen gaan we geen uitdagingen uit de weg”, besloot de burgemeester.