Genkse Speel’bus viert tienjarig bestaan met verwelkoming van 2.000ste deelnemer

Gepubliceerd op donderdag 24 augustus 2023 14.18 u.
Persbericht van 24 augustus 2023

Al tien jaar rijdt de Genksen Speel’bus van wijk tot wijk. Kinderen worden uitgenodigd om mee te spelen en hun (groot-)ouders en begeleiders zijn meer dan welkom voor een gezellige babbel. Tien jaar spel en plezier in Genk, dat moet gevierd worden.

"De Speel’bus was oorspronkelijk meer een grijze-mus-bus", grapt schepen van Talentontwikkeling Anniek Nagels. “Maar sinds de verhuis van de Opvoedingswinkel naar het Genkse Huis van het Kind bij Campus O³ hebben we de bus omgetoverd tot een geliefd initiatief dat een lach op het gezicht van peuters en kleuters tovert”, vervolledigt de schepen trots.

De Speel’bus rijdt tijdens de zomervakantie van wijk naar wijk en pakt uit met een mobiel spel- en ontmoetingsaanbod. Het doel is om kinderen en ouders te verbinden, creativiteit te stimuleren en een veilige, speelse omgeving te creëren waar kinderlijke verbeelding de vrije loop kan gaan. Het is een uniek concept in Vlaanderen.

Initieel richtte het spelaanbod zich tot de allerkleinste kinderen, die nog niet naar school gaan. Maar door het grote succes werd het aanbod in de loop van de jaren uitgebreid tot 8-jarigen. Wanneer de Speel’bus halt houdt in een Genkse wijk, mogen de kinderen zich onder andere verwachten aan ontwikkelingsstimulerend speelgoed voor grove en fijne motoriek en een schatkist vol boeken. Van knisperboekjes en strips tot leuke lees- en voorleesboekjes, het staat allemaal in teken van leesplezier en taalverwerving. De Speel’bus wordt dan ook geregeld vergezeld door de Lees’bus van de bibliotheek of een enkele keer door de Plutomobiel van C-mine.

Het is ook met dank aan deze partners dat de Speel’bus door de jaren heen kon evolueren van een ‘sporadisch’ initiatief tot een vast waarde tijdens de zomervakantie. “Op aanvraag is de Speel’bus ook aanwezig tijdens evenementen”, vult schepen Nagels nog aan.