Persmoment rookvrije sites (31 mei)

Elke week opnieuw beginnen in België honderden kinderen met roken. Van de dagelijkse rokers startte één op vijf (19%) vóór de leeftijd van 16 jaar, bijna de helft (48%) tussen 16 en 18 jaar. Duizelingwekkende cijfers. Daarom tekent stad Genk in op ‘Generatie rookvrij’, een campagne die ijvert voor een samenleving waarin kinderen en jongeren niet meer verleid worden tot roken.

Kinderen en jongeren kopiëren gedrag. Als ze leeftijdsgenoten of volwassenen zien roken, krijgen ze de indruk dat het een normaal en aangenaam onderdeel is van het leven. Terwijl het nog altijd om een dodelijke verslaving gaat.

Kinderen en jongeren moeten kunnen sporten, spelen en zich amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. De stad Genk kreeg het label ‘Generatie rookvrij’ omdat ze kinderen de kans wil geven om vanaf hun geboorte volledig rookvrij op te groeien.

Met dat doel voor ogen maakt het Genkse stadsbestuur elk jaar een aantal sites rookvrij. In mei was dat al het geval voor het SportinGenk Park. Aangezien hier veel kinderen komen, was dat de perfecte startplek. Ook La Biomista, de Uitdaging en het Vrouwencentrum weren vanaf 31 mei de sigaret.

Er is nog steeds een rookzone, maar uit het zicht. Bezoekers worden gesensibiliseerd om niet te roken in het bijzijn van minderjarigen.