Pleegouders in Genk vertellen

Gepubliceerd op maandag 25 oktober 2021 11.18 u.
In Genk worden vandaag 95 pleegkinderen opgevangen in 72 pleeggezinnen. Sommige pleeggezinnen bieden een voltijdse en langdurige thuis aan een pleegkind. Anderen vangen een kind op tijdens weekends en vakanties, dat heet dan ondersteunende pleegzorg.

Kirsten en Gerd vangen pleegdochter Emma op in de formule van ondersteunde pleegzorg. Omwille van privacy van het pleegkind is Emma is niet haar echte naam. 

Het pleegouderschapsverhaal van Kirsten en Gerd startte 12 jaar geleden. “Ik werk als opvoedster in een voorziening voor minderjarigen”, vertelt Kirsten. “Toen Emma vier jaar was, kwam ze bij mij in de leefgroep terecht. Ze had geen thuis om in het weekend heen te gaan en verbleef dus voltijds in onze voorziening.” Voor zo'n klein kind was dat geen ideale situatie. Om Emma het comfort van een warmte huis te bieden, nam Kirsten haar soms mee naar huis. “In het begin was dat voor een namiddagje, maar dat werd al snel uitgebreid tot een heel weekend.”

"Voltijdse pleegzorg was niet haalbaar, maar zo werkt het wel voor ons gezin." 

Emma logeert sindsdien één weekend per maand bij Kirsten, Gerd en hun twee tienerdochters. Dit valt onder de vorm ondersteunende pleegzorg, waarbij een kind één tot twee weekends per maand wordt opgevangen in een pleeggezin. “We hebben al twee kinderen. Voltijdse, langdurige pleegzorg was voor ons dus niet haalbaar. Maar op deze manier kunnen we toch ons steentje bijdragen en Emma een warme thuis bieden”, zegt Gerd.

"Ze vliegen elkaar rond de nek, soms ook in de haren."

Emma komt al zo lang bij hun over de vloer, dat ze echt deel uitmaakt van het gezin. “Onze dochters vliegen Emma rond de nek als ze op vrijdag binnenkomt, maar ze kunnen elkaar ook van tijd tot tijd in de haren vliegen”, lacht Kirsten. “Het is een kind met een rugzakje. Ze reageert heel anders op bepaalde situaties en dat is soms moeilijk om mee om te gaan. Maar we doen ons best en blijven bijleren.”

"Bij ons vindt ze altijd een plek waar ze naartoe kan komen."

Kirsten en Gerd hopen dat Emma nog lang deel van hun gezin wil uitmaken. “Er staat geen einddatum op dit traject. We vangen haar op zolang het nodig is. En we hopen vooral dat ze weet dat dit altijd een plek zal blijven waar ze naartoe kan komen en om hulp kan vragen. Ook nog ver in de toekomst.”

Is pleegouder worden iets voor jou? Je kan je informeren op de Dag van de Pleegzorg op 20 november in Hasselt of op een ander moment. Raadpleeg hun kalender via www.pleegzorgvlaanderen.be/limburg