Warme pleegzorgverhalen uit Genk

Gepubliceerd op donderdag 29 oktober 2020 12.11 u.
In Limburg wachten meer dan 100 kinderen en jongeren op een warm plekje in een gezin. De Genkse Lindsay is pleegkind sinds ze baby was. Ze was dit jaar een boegbeeld van Pleegzorg Vlaanderen. Net zoals de Genkse Jorge, die bij zijn zus Peppie kon inwonen.
HET VERHAAL VAN LINDSAY 

Lindsay schittert niet alleen voor de camera van fotograaf Lynn Vanbaelen. Ze kan ook nog eens goed vertellen over haar situatie. En dat maakt van haar een echte Genkse ambassadrice voor Pleegzorg. Ze vertelt hier ongedwongen wat pleegzorg voor haar betekend heeft. 

"Je mag nooit opgeven" 

"Mijn ouders konden niet voor mij zorgen. Samen met mijn halfbroer Francesco kon ik terecht in een pleeggezin. Ik ben er al van toen ik baby was. Jan en Viviane voelen echt aan als mijn echte ouders. Ik heb nooit anders gekend. Hun beslissing om mij 24 jaar geleden in huis te nemen, gaf mijn leven meer kansen."

Dat ze hen erg dankbaar is, is duidelijk. “Ik heb dan ook alles, maar echt alles, van hen geleerd", benadrukt ze. "En het allerbelangrijkste wat ze me leerden is dat ik nooit mag opgeven en moet vechten voor wat ik wil. Of het nu gaat om mijn studies of mijn hobby’s, mijn pianospel, sport ...”

"Voor mij zijn zij moeke en papa" 

Lindsay spreekt haar pleegouders aan met ‘moeke’ en ‘papa’. Met haar biologische mama heeft ze af en toe een telefonisch contact. Zij en broer Francesco zijn twee handen op één buik. Hij woonde al in het pleeggezin toen zij geboren werd. “Sommige broers en zussen kunnen niet samen in een pleeggezin wonen. Wij wel, en daar ben ik heel blij om”, zegt Lindsay.

"Samen nog grote dromen" 

En ook zij heeft nog grote dromen. Ze hoopt af te studeren als verpleegkundige en snel aan de slag te kunnen. “Na mijn studie wil ik graag een grote reis maken, naar Kenia of Zuid-Afrika, van zodra dat weer allemaal kan. Misschien wel met mijn pleegouders. Want aan de vakanties in mijn jeugd heb ik heel goede herinneringen. We reisden Europa rond met de mobilhome. Barbecueën op campings in Frankrijk, Portugal, Slovenië, Italië, Schotland, … Heerlijk!”

HET VERHAAL VAN JORGE 

Pleegzorg is er niet alleen voor kinderen en jongeren die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen met een fysieke of psychische beperking die gezinsondersteuning nodig hebben, krijgen hulp. Zoals de 54-jarige Jorge uit Genk die na het overlijden van zijn moeder, opgevangen wordt in het gezin van zijn zus Peppie. 

"Jorgen is nu bij ons" 

“Hij heeft eerst een hele poos in een gesloten afdeling van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum verbleven”, vertrouwt Peppie ons toe. “Daar mocht hij dan af en toe de afdeling verlaten om bij ons op bezoek te komen. Maar gaandeweg mocht hij steeds langer buiten tot hij uiteindelijk bij ons kon komen inwonen.”

 "Onze woning is aangepast"

“We hebben onze woning volledig aan hem laten aanpassen”, vertelt Peppie. “De ondersteuning die we van pleegzorg krijgen is enorm waardevol.” Ze is blij dat ze ongeveer een jaar geleden ontdekte wat pleegzorg voor volwassenen te bieden heeft. “Niet alleen op financieel vlak is het fijn te weten dat er steun is, maar ook de begeleiding die we vanuit pleegzorg krijgen helpt ons echt vooruit.”

Heb je vragen over pleegzorg? Wil je met je gezin een warm en veilig nest bieden? Je kan terecht bij Pleegzorg Limburg. 

De organisatie is sinds oktober 2020 verhuisd naar Portavida in Genk. 

Welzijnscampus 19/1 - T 089 84 07 60

info@pleegzorglimburg.be

www.pleegzorg.be