SCHOOLPOORT
Het idee voedselbos is gegroeid aan de schoolpoort van De Schom in Termien, gaat An van start. Arjan die ook in de wijk woont, was er al langer mee bezig en geraakte aan de praat met Peter Walbers, die meteen verkocht was. Het plan bereikte ook de Freinetschool iets verderop waar ik in de schoolraad zit.
Ik woon pas sinds 2019 met mijn gezin in Genk, vult Arjan aan. Het is ongelooflijk hoe snel ik geïnteresseerde buurtbewoners hebben kunnen verzamelen. Peter verwees me door naar Jaak Luys en Peter Lenaers en uiteindelijk hebben we ook Adelina, Mustafa, Tom, en Nicole aan de haak geslagen.
ONTMOETINGSPLEK
Dit burgerbudget werd in 2021 ingediend en uitgekozen voor de regio Termien. Hier wil de vzw Plukraak een eerste terrein aanplanten. Maar eens het project goed loopt en we vinden meer gemotiveerde Genkenaren, dan volgen er nog meer locaties. Nu is het vooral belangrijk om mensen eerst te laten kennismaken met het concept voedselbos en de voordelen ervan, verduidelijkt Arjan. We willen laten zien dat voedsel ook van dichtbij kan komen. Het hoeft niet altijd op een industriële schaal geproduceerd te worden. Bijvangst is ook nog meer biodiversiteit, schonere lucht én nieuwe ontmoetingsplekken in Genk.
OPTIMAAL RENDEMENT
De kracht van een voedselbos zit ook in het feit dat je een relatief klein stuk grond optimaal kan laten renderen. Je kweekt immers in verschillende lagen groenten, fruit, noten, kruiden, knol- en wortelgewassen, weet An. Oogsten doe je ook op verschillende tijdstippen. Het wordt pas optimaal over een aantal jaren wat betreft de fruitbomen en bessenstruiken. Voor kruiden, wortelen en knollen is dat al na een jaar. In eerste instantie zullen vooral de mensen die meewerken hiervan profiteren maar de oogst kan zo groot zijn dat we die kunnen delen met meer Genkenaren.
GENKENAREN GEZOCHT
Voor er geoogst kan worden, moet er uiteraard eerst gewerkt worden. Want de initiatiefnemers mogen dan wel de steun krijgen van de scholen en het lokale buurtwerk in Termien, toch hopen ze vooral op de inzet van alle Genkenaren. Hoe meer ziel hoe meer vreugde, zeggen Arjan en An haast in het koor. Onze workshops starten vanaf 16 februari. De workshops zijn een kennismaking met een voedselbos. We gaan kijken naar de praktijk en bestuderen het ontwerp. In maart willen we starten met planten.
Heb jij zin om met An en Arjan de voedselbossen in Genk waar te maken?
Avondcursussen gaan door op 16, 23 februari en 7 maart, telkens van 19 tot 22 uur. De eerste plantdag is op 12 maart. Inschrijven kan via de website www.plukraak.be.
Ken jij nog een geschikte locatie voor een voedselbos? Ook dat mag je laten weten.
Burgerbudget Genk is een initiatief van stad Genk. 19 burgerbudgetten werden in 2021 verkozen door de Genkenaren. Al 6 van de 19 projecten hebben hun startovereenkomst ondertekend bij het stadsbestuur.