Pret verzekerd op 1 mei in Genk

Gepubliceerd op vrijdag 22 april 2022 11.15 u.
Persbericht van 22 april 2022

1 mei is in 2022 opnieuw een hoogdag in Genk. Na twee jaar geduldig wachten, barst het feest weer los met een goedgevuld programma. Zo is er opnieuw een jaar- en rommelmarkt, kermis, taptoe, geluidsarm vuurwerk én natuurlijk de wondermooie O-parade.

In Genk en ver daarbuiten staat 1 mei sinds jaar en dag bekend als een hoogdag voor de stad. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Een goedgevulde agenda zorgt voor een onvergetelijke dag voor alle Genkenaren en bezoekers.

“De O-parade is een visueel spektakel om ú tegen te zeggen,” vertelt schepen voor Evenementen Karel Kriekemans trots. “Internationale straattheateracts, reuzegrote installaties, originele praalwagens en schitterende kostuums. De optocht laat je twee uur lang genieten van theater, zang, dans en muziek door de straten van Genk. En dat helemaal gratis.”

Dag boordevol plezier

Naast de O-parade zijn er op 1 mei nog tal van andere activiteiten in het centrum van de stad. “De dag begint al vroeg met de grootse feestjaarmarkt om 08.00 uur,” vertelt schepen Kriekemans. “Vanaf 09.00 uur is er ook een rommelmarkt. Wie wil, is om 11.00 uur welkom in de Sint-Martinuskerk voor een eucharistieviering. Om 13.30 uur volgt de internationale taptoe. Om 16.00 uur is het dan tijd voor de O-parade en afsluiten doen we om 22.00 uur met een groots vuurwerk. Tussenin is er tijd om naar de kermis te gaan.”

Een tipje van de sluier

Benieuwd naar de acts van de O-parade? Een greep uit het aanbod laat je alvast wegdromen.

Genkse praalwagens
De stoet is een mix van acts en praalwagens, die laatste worden versierd door Genkse verenigingen. Dit jaar zijn dat Feestkomiteit der Grotestraat, KWB Boxbergheide, Sardische Culturele Vereniging - Cars Grazia Deledda, Kookvereniging Boxbergheide, CV Orde der Spasbinken en De Volleybalvrienden. De ontwerpen komen onder meer van de Genkse bloemenwinkel Mondeo Flowers en Véronique Lenaers van de gelijknamige balletschool in Genk en Bilzen.

Le Bal – Remue Ménage
De Parijse groep Remue Ménage neemt het publiek mee in een wonderbaarlijk sprookje. De prachtige lampionnen kondigen de lente aan. Volg de dansers en acrobaten naar een nieuwe wereld. Eentje waarin de tijd vervaagt en mensen elkaar ontmoeten.

Le peuple du vent – Planète vapeur
Hoorde je ooit al eens over het ‘Volk der Stormen’? Maak je maar klaar want ze zijn onderweg naar Genk. Geleid door een vogel met grote witte vleugels, openen twee reusachtige krijgers de mars van muzen en hoge priesteressen. Grote kristallen ballen, zang en luchtdans brengen je in vervoering.

Saurussen – Close-Act Theater
Dappere jongens en meisjes zetten zich best schrap voor een confrontatie met de saurussen. Voor een lange tijd werd gedacht dat de eeuwenoude diersoort uitgestorven was, maar niets is minder waar. Ze zijn springlevend en op zoek naar wat lekkers. Laat je niet beangstigen door het oorverdovend gebrul en kijk hen recht in de ogen tijdens de O-parade.

Narcissus – Medusa
Doet de naam Narcissus een belletje rinkelen? Deze bloedmooie man wordt door velen begeerd, maar weet niet hoe hij kan liefhebben. Tot hij op een dag zijn eigen reflectie ziet in een vijver en op slag verliefd wordt. De wagen van Narcissus is in deze act al even prachtig als de man zelf. De bloemetjes en bijtjes die hem vergezellen, strijden om zijn aandacht maar slagen er niet in hem te bekoren. Probeer jij het hart van Narcissus te veroveren tijdens de optocht?

Plastic (not so) fantastic - Stiltlife Streettheater
Twee dames op torenhoge stelten laten het publiek met dans stilstaan bij de rol van plastic in ons leven. Ze zijn gekleed in prachtige jurken die volledig werden gemaakt uit plastic flessen. Het ziet er ‘fantastic’ uit, maar dat is het eigenlijk niet. Een act met een duurzaam kantje.

Praktisch

De O-parade vindt plaats in het centrum van Genk op zondag 1 mei 2022. De optocht begint om 16:00 uur. “Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen ernaar uitkijken terug deel uit te maken van deze feestelijke dag. Laten we er, nu het eindelijk weer mag, samen een fantastische editie van maken,” besluit burgemeester Wim Dries.

MEER INFO

Het volledige programma en precieze locaties van alle evenementen in het centrum vind je op www.visitgenk.be