Prikkeldagen in Bret-Gelieren

Gepubliceerd op woensdag 20 september 2023 15.02 u.
Persbericht van 20 september 2023

Na Kolderbos vormt de wijk Bret-Gelieren het decor voor twee nieuwe Prikkeldagen. Samen met hun ouders ontdekken de kinderen en jongeren uit de buurt wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Stad Genk zet meer dan ooit in op talentontwikkeling; niet alleen door de wijken in te trekken, maar ook via extra ondersteuning voor begeleiders en gesprekken met ouders.

Samen ontdekken wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je ermee kunt doen. Dat is het uitgangspunt van de Prikkeldagen, een initiatief waarmee stad Genk de talenten aanspreekt van kinderen en jongeren tussen de 3 en 12 jaar en dat in hun eigen buurt. Centraal staan de thema’s techniek, sport, kunst & cultuur en sociale vaardigheden. Kinderen, jongeren en hun ouders kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten en workshops. De eerste editie van de Prikkeldagen vond plaats in mei, in Kolderbos. Een groot succes met meer dan 300 deelnemers verspreid over 3 namiddagen.

Wat is jouw talent?

De Prikkeldagen is één van de nieuwe initiatieven binnen het talentontwikkelingsbeleid van stad Genk. “Door de wijken in te trekken, maken we ons aanbod zichtbaarder, gaan we proactief op zoek naar talenten en brengen we ouders met elkaar in contact”, aldus schepen van Talentontwikkeling Anniek Nagels. “Heel wat jonge Genkenaren weten niet wat hun talenten zijn, wat hen bijzonder of zelfs uniek maakt. Da’s jammer, want aan de slag gaan met waar je goed in bent en wat je graag doet, is niet alleen verrijkend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Ouders spelen een belangrijke rol in die zoektocht, dus ook hen gaan we nog beter informeren en begeleiden, eventueel richting een nieuwe vrijetijdsbesteding voor hun kind(eren).”

Talentenacademie

Ook de clubs, organisaties en verenigingen die rond talentontwikkeling werken - binnen de domeinen sport, technologie, kunst & cultuur en sociale vaardigheden – zullen beter ondersteund worden. “We richten daarvoor een Talentenacademie op; een werkgroep waar we professionals uit de verschillende sectoren samenbrengen,” vervolgt schepen Nagels. “We bekijken hoe we ons nog beter kunnen organiseren, zodat talentontwikkeling in optimale omstandigheden kan gebeuren. Hoe motiveer je bijvoorbeeld een jongere om een hobby vol te houden? Wat doe je als leerkracht, monitor of leider om een optimale band te creëren en het beste in iemand naar boven te halen?”

Bevragingen met PXL

Om beter te kunnen inschatten hoe talentontwikkeling op dit moment wordt ervaren en welke drempels er zijn, organiseert stad Genk samen met Hogeschool PXL ouderbevragingen. Schepen Anniek Nagels: “We brengen een 100-tal ouders samen om vervolgens in groepjes gedurende 1,5 uur over het thema te praten. Naderhand kunnen de aanwezigen vragen stellen over wat er allemaal mogelijk is in Genk.”

PRIKKELDAGEN PRAKTISCH

De Prikkeldagen in Bret-Gelieren worden georganiseerd i.s.m. SportinGenk, Bibliotheek Genk, Campus O³, EducaThor, Dienst Jeugd, LABIOMISTA, Villa Basta, Studio Chaz, Chiro Bret-Gelieren en vzw Apestaart.

  • Woensdag 20/09, 13.30 uur
  • Fleeketaer, Piehpelplein 4, Bret-Gelieren in Genk
  • Voor kinderen van 3 tot 12 jaar en hun ouders
  • Gratis toegang
genk.be/prikkeldagen