Proefproject camera's met microfoons van start

Gepubliceerd op vrijdag 24 september 2021 14.44 u.
Begin 2021 plaatste s-Lim in opdracht van stad Genk in de Stalenstraat camera’s om de veiligheid te verhogen. Deze maand werden daar in het kader van een proefproject vier microfoons bij geplaatst. Deze registreren de geluidsoverlast van luide uitlaten van voertuigen.

Stad Genk en Politie Carma krijgen geregeld klachten binnen over geluidshinder van onder meer quads, auto's met sportuitlaten en voertuigen die te snel optrekken. Dat houdt mensen uit hun slaap en het geeft een onveilig gevoel. Het stadsbestuur wil deze problematiek structureel aanpakken, te beginnen met een proefproject in de Stalenstraat.

Stad Genk werkt in dit proefproject samen met vzw Slimme Regio Vlaanderen en technologiepartners Nokia, myCSN en G4S. De al geplaatste camera's worden daarbij uitgebreid met microfoons.

Privacy verzekerd

Bij de doorgang van een voertuig met een luide uitlaat worden zowel het geluid als het beeld opgenomen. Politie en parket bekijken of dit in de toekomst een bruikbaar instrument voor handhaving kan worden. In het proefproject zal de politie echter geen informatie uit de opnames krijgen, en wordt er dus ook niet geverbaliseerd. De gegevens zijn enkel toegankelijk voor de stad en de leveranciers voor het verder afstellen van de opstelling.

De microfoons blijven maximaal één jaar staan. De camera's waren al onderdeel van een permanente opstelling, en blijven dus staan. Ten laatste een maand na het einde van de proefopstelling worden de beelden en geluiden verwijderd. De privacy van de passanten blijft dus verzekerd.

Doel van het proefproject is het juist afstellen van de technologie. De testzone bevindt zich tussen het kruispunt met de Dijkstraat en het kruispunt met de Dennenstraat. De eerste fase van het project loopt tot het einde van 2021. Als het project positief wordt geëvalueerd, dan zal het uitgebreid worden tot in het najaar van 2022.


Lees het persbericht

Lees de veelgestelde vragen