Genkenaren rappen tegen zwerfvuil

Gepubliceerd op woensdag 3 juli 2019 14.44 u.
Zwerfvuil en sluikstorters. Het is een grote ergernis voor heel veel Genkenaren. Meer nog: het is dé grootste bron van hinder, volgens de Stadsmonitor 2018. Stad Genk vroeg aan drie Genkse rappers of ze hun steentje wilden bijdragen aan een campagne tegen zwerfvuil. Hun antwoord? “Jaaaaaa!

"Als jullie ons niet gevraagd hadden, hadden we er zeker zelf een nummer aan gewijd. Wat een rotzooi.” Dus zo gebeurde het.

Mannen, wat beweegt jullie om mee te werken aan deze campagne?

Johnny: “Heel simpel: we willen zuivere Genkse straten. We willen mensen bewegen om hun vuil in de vuilnisbak te gooien, en niet zomaar op straat, puur uit luiheid of desinteresse. Iedereen ziet wel eens hoe iemand een kauwgom of sigaret uit een rijdende auto gooit. Dit kan er bij mij echt niet in. Niemand vraagt je om de straten of parken schoon te gaan vegen, maar hou aub je f*cking vuil bij tot je bij een vuilnisbak bent. Als het aan mij lag, zou ik die persoon zijn eigen vuilnis laten opeten als straf. Maar omdat dat een beetje extreem is, maken we toch maar beter een goed hiphopnummer.” (lacht)

Denken jullie er ook zo over, Alberto en Tommy ?

Alberto: “Vuil op straat stoort mij enorm! Zelf probeer ik heel plichtsbewust om te gaan met afval, en leer ik mijn kinderen om dat ook te doen. Dus toen de vraag van de stad kwam om in deze campagneook hiphop te gebruiken, was dit voor mij snel beslist. Het afvalprobleem is een probleem van ons allemaal. Natuurlijk moeten we elkaar wijzen op dit asociale gedrag!"

Tommy: “Met het nummer en de clip bereiken we een jonger doelpubliek. Een groep met veel invloed. We hopen dat zij zelf minder gaan vervuilen en ook dat zij gaan reageren als ouders en ouderen vuil op straat gooien.”

Wat zijn volgens jullie oplossingen om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan?

Alberto: “Handen afkappen of zo? (lacht) Neen, ik denk dat er strengere boetes mogen komen, nog meer controle én zeker meer campagnes in het straatbeeld. Maar zeker ook heel vroeg beginnen met sensibilisering bij de allerkleinsten. Eigenlijk is mijn boodschap aan vervuilers simpel: “Stop daarmee. Als je niet beseft dat het verkeerd is, dan scheelt er iets met jou.”

Wat willen jullie bereiken met dit nummer?

Johnny: “We zijn er nog volop mee bezig maar het belooft goed te worden! Het wordt een entertainende, maar leerrijke met-deneus- op-de feiten-drukkende song en video. Veel kunnen we nog niet verklappen maar we zullen vuilnis letterlijk een stem gaan geven. To be continued!"

Tommy: “Mijn projecten zitten vaak vol humor. En hoewel dit een heel serieus onderwerp is, wil ik er met die humoristische kwinkslag voor zorgen dat de videoclip viraal gaat. Aan iedereen in Genk: van zodra onze clip uitkomt, deel hem zoveel mogelijk op social media, schud Genk wakker!”

Alberto: “Dit wil ik ook nog kwijt: “Sigarettenpeuken uit de auto gooien is marginaal!”

Benieuwd naar het nummer en de bijhorende videoclip? Hou deze zomer Facebookpagina van stad Genk in de gaten!

Johnny september (30) is rapper bij Cinus & Lano / beats maker bij Losco en grafisch vormgever.

Alberto Mazzoni (37) is een van de godfathers van de Genkse hiphop. Vooral als artiest, maar ondersteunt ook andere artiesten.

Tommy Maksymow (38) is regisseur, cameraman en montage, gekend van Vennestraat en Gianni Loco-filmpjes en videoclips van onder andere Fonzy Fons.