Recordjaar voor Emile Van Dorenmuseum

Gepubliceerd op dinsdag 26 december 2023 11.59 u.
Persbericht van 26 december 2023

Het Genkse huis voor landschap en kunst, beter bekend als het Emile Van Dorenmuseum, sluit dit jaar af met een recordaantal bezoekers. Ook de klasbezoeken namen dit jaar exponentieel toe, van zes klassen vorig jaar naar dertig klassen in 2023.


Het charmante Emile Van Dorenmuseum eist al een tijdje zijn plek op als culturele parel, waar je door een team van enthousiaste vrijwilligers verwelkomd wordt in de kunstenaarswoning met atelier van Emile Van Doren (1865-1949). Opvallend is het stijgende aantal bezoekers uit de Euregio, Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen, individueel en in groep.

“We namen dit jaar vlot de kaap van 4000 bezoekers. Een kleine helft daarvan is Genkenaar, een derde is Limburger. Van de individuele bezoekers komt één op tien uit het buitenland, vooral Nederland” vertelt Anniek Nagels, schepen van cultuur. “Maar nóg frappanter is het grote aantal klassen dat we afgelopen jaar over de vloer kregen. Dat steeg bijna exponentieel van ongeveer acht naar bijna dertig in 2023! 27 vrijwilligers maken het mee mogelijk om deze groepen te begeleiden, maar vooral om het museum open te houden. Sinds de zomer zijn we een dag extra open, op vraag van onze vrijwilligers die zo enthousiast zijn.”

Spelen en schilderen

Het verhaal van het schildersparadijs dat Genk ooit was, spreekt dan ook tot de verbeelding. Tijdens het klasbezoek zien de kinderen met eigen ogen de evolutie van het landschap, maken ze spelenderwijs kennis met de kunstenaars die dat landschap verbeelden, ontdekken ze de veelheid aan kleuren om zich heen én maken ze zelf een schilderijtje. “Dat deden ook onze leerlingen van de Genkse Academie Beeldende Kunst. Zij tekenden portretten geïnspireerd door de werken in de huidige expo Knappe Koppen. Het resultaat van hun werk kan je er nog tot 4 februari bewonderen.”

Altijd verrassend

“Een bezoek aan het Emile Van Dorenmuseum is altijd verrassend, want verschillende tijdelijke tentoonstellingen wisselen elkaar voortdurend af, waardoor je bij elk bezoek weer andere werken kan ontdekken,” legt Anniek Nagels uit. “De meest succesvolle expo van het jaar was ongetwijfeld Compagnons de route met het werk van de Genkse kunstenaar Aaron-Victor Peeters. Met zijn auto die op zijn neus langs de Europalaan stond haalden we zelfs het nationale nieuws!”

Vlaamse meesters op hun plek

“Een bezoek aan het Emile Van Dorenmuseum is altijd verrassend, want verschillende tijdelijke tentoonstellingen wisselen elkaar voortdurend af, waardoor je bij elk bezoek weer andere werken kan ontdekken,” legt Anniek Nagels uit. “Maar vanaf nu zullen vier werken het hele jaar door deel uitmaken van de vaste opstelling, en dat zijn de werken van enkele Vlaamse Meesters uit onze eigen collectie.”

Met deze Vlaamse Meesters pakt Toerisme Vlaanderen nu internationaal uit. Sinds 1840 hebben in Genk honderden landschapsschilders geleefd en gewerkt. Ze vonden er inspiratie en nog steeds kan je er hun kunst bewonderen. “En zo plaatst het project Vlaamse Meesters op hun plek ook Genk en het Emile Van Dorenmuseum in de schijnwerpers,” vervolgt Nagels. “Met drie gloednieuwe expo’s in het vooruitzicht én de Vlaamse Meesters die onze bezoekers verwelkomen, belooft ook 2024 een topjaar te worden met – wie weet - meer dan 5.000 bezoekers!”

Het Emile Van Dorenmuseum is open van woensdag t/m zondag, van 13.30 tot 17.30 uur. De toegang is gratis. Vraag je klas- of groepsbezoek aan op www.emilevandorenmuseum.be.
De expo Knappe Koppen loopt nog t/m zondag 4 februari en sluit af met een gratis rondleiding om 15 uur.