Regenboogkleuren in Genk: "Hier mag iedereen zichzelf zijn"

Gepubliceerd op maandag 25 april 2022 10.35 u.
Wat als je niet jezelf kan zijn, op school, het werk of misschien zelfs thuis? Voor sommige Genkenaren is het dagelijkse realiteit omdat ze bv niet geaccepteerd worden omwille van seksuele geaardheid.Toch mag in Genk iedereen zichzelf zijn. Dus hangen we in mei de regenboogvlag uit tijdens IDAHOT.

Stad Genk voert al jaren een actief beleid om de LGBTQ+-beweging een gezicht te geven in onze gemeenschap. LGBTQ+ staat voor mensen die niet aan het klassieke man-vrouwpatroon beantwoorden. Want wie homo, lesbisch of transman of -vrouw is of liever niet als man of vrouw bestempeld wordt, past dikwijls niet in het plaatje van onze samenleving.

Melissa Przygoda: "Onze school hangt elk jaar de regenboogvlag uit."

De Dienst Diversiteit en Gelijke Kansen van stad Genk helpt ook de scholen om het thema bespreekbaar te maken bij leerkrachten en leerlingen. “Onze school gaat daar graag op in”, zegt Melissa Przygoda, leerlingencoördinator van GO! Campus TA De Wijzer: “Wij hangen hier elk jaar de regenboogvlag uit. Met dit symbool wil de school duidelijk maken dat iedereen zich altijd thuis mag en kan voelen. Wij doen ook actief mee aan het programma dat de stad organiseert naar aanleiding van de IDAHOT-dag.”

IDAHOT staat voor de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie en valt jaarlijks op 17 mei. Rond die datum kan je in Genk een hele week deelnemen aan verschillende activiteiten. Heel wat Genkenaren zetten hun schouders onder het IDAHOT-programma.

Lars De Weyer: "Heel symbolisch starten we de IDAHOT-week met een trouwstoet. Want liefde is liefde, en dat geldt voor iedereen."

Lars De Weyer, lid van OGWA: “Onze vereniging Ook Genks Wel Anders, ijvert er al
jaren voor dat iedereen zichzelf kan zijn en daarom gaan we speciaal in de IDAHOT- week de dialoog aan met Genk. We doen dat met activiteiten die een open gesprek en ontmoeting bevorderen. Dit jaar staat er onder meer een gezellige picknick op het programma, waarmee we ook aansluiten op de Maand van het Park in Genk. Maar heel symbolisch starten we de IDAHOT-week met een trouwstoet. Want liefde is liefde, voor iedereen en dus ook in onze gemeenschap!”

Michel van Dooren: "Ik host dit jaar het regenboogcafé. Iedereen moet zich welkom voelen in mijn café."

Een andere plek waar dit thema bespreekbaar wordt gemaakt is het regenboogcafé.
Elk jaar host een ander Genks café het IDAHOT-programma. Zo toont ook onze horeca dat bij hen iedereen zichzelf mag zijn. Michel van Dooren, baat café Bagatel in Boxbergheide uit dat dit jaar het regenboogcafé wordt. “Ik vind het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in mijn café. Als ik zo mijn steentje kan bijdragen, doe ik dat met alle plezier. In ons café sluit de IDAHOT-week af met een party.”


12/5: Geanimeerde trouwstoet (start 18u aan Huis v/d Mens) richting
stadhuis, aansluitend uithangen van regenboogvlag en opening fototentoonstelling
‘Iedereen anders … en dan ?! in het stadhuis.
17/5: Regenboogpicknick in Molenvijverpark (17u)
19/5: Filmavond ‘Flee’ i.s.m.
MOOOV in Euroscoop (20u)
20/5: Party in pop-upregenboogcafé Bagatel (20u)

MEER INFO OF MEEDOEN?
Neem contact op met OGWA:
Ook Genks Wel Anders
info@ogwa.be
www.ogwa.be