Re'onna: De kracht van dans

Gepubliceerd op donderdag 24 februari 2022 16.06 u.
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag in teken van het ‘vrouw-zijn’. Re’onna is een inspirerende plek in Genk waar meisjes uitgroeien tot vrouw via dans en beweging. Coach Valentina is alvast supertrots op haar girlpower.

"Bij Re'onna mag je zijn wie je bent" 

Tot twee jaar geleden was er in Genk nog geen echte werking voor meisjes tussen 14 en 19 jaar die niet of weinig met cultuur in aanraking komen. Vandaar dat Jeugd Genk, C-mine en dansorganisatie Passerelle vzw de handen in elkaar sloegen en dansproject Re’Onna op poten zetten. Al snel werd de perfecte match gevonden met Valentina Nigro, een ambitieuze
choreografe uit Genk met Italiaanse roots. Haar doel? Jongeren inspireren en begeleiden door dans en beweging.

“Wij bieden een plek waar meisjes zich aan elkaar kunnen spiegelen, een plek waar ze zichzelf kunnen zijn én zich gehoord voelen”, zegt Valentina. De Genkse choreografe wordt bijgestaan door haar side-kick Giorgia Cirafici, een van de ambassadeurs van Jeugdcentrum Rondpunt 26. Samen creëren ze de ruimte waar meisjes vrij zijn om zichzelf open te stellen en te groeien als persoon.

"Dit is een veilige plek waar meisjes het vrouw-zijn ontdekken" 

Dankzij dansworkshops en hechte vriendschappen geeft Re’Onna een veilige omgeving waar het ‘vrouw-zijn’ volledig ontdekt wordt via de unieke bewegingstaal van iedere danser. En dat werkt bij deze jonge deelneemsters. “Het feit dat we bij Re’onna dit proces samen kunnen doormaken, geeft ons meer motivatie én zelfvertrouwen,” zegt Shania (16).

Ook voor Loredana (17) is dit het ideale concept. “Hier kan ik mijn passie voor dans delen met de meisjes rond mij en leer ik mezelf ook lief te hebben zoals ik ben.”

"Deze keer wordt het een ijzersterke live show" 

Wekelijks komt de groep samen op woensdag aan het Atlascollege. Ze werken toe naar een dansvoorstelling op het einde van de reeks workshops. Vorig jaar startte de nieuwe groep
met veel goesting, maar door corona kon de langverwachte dansvoorstelling niet doorgaan.

"Maar dat hebben we toen gelukkig kunnen oplossen door er een knappe documentaire van te maken. Dit jaar staan we wel weer op de planken voor een publiek!”, verzekert een enthousiaste Valentina. “En ik garandeer je dat het een ijzersterke voorstelling gaat worden.

Iedereen is welkom!”
Wie meer wil weten over dit project of als 14-19-jarig meisje deel wil uitmaken van deze toffe groep kan dit laten weten aan Jeugd Genk.
Volg ook de Instagrampagina van Re’onna (@reonna.genk).
BENIEUWD NAAR DE VOORSTELLING?
Het optreden van Re’onna is op 27 maart 2022 om 15 uur in het Atlas College Genk.
De toegang is gratis maar je moet reserveren via info@passerellevzw.be