Ringtones voor Waterschei, Zwartberg, Winterslag, Termien en Sledderlo

Gepubliceerd op woensdag 28 februari 2018 16.25 u.
Sinds enkele maanden hebben vijf Genkse wijken een leuke ringtone op zak: Willem Vrancken van het netwerk Anti.Anti. ging speciaal hiervoor op zoek naar het geluid van de cités, samen met de kids van Jeugdwelzijnswerk Gigos

Hoezo hebben onze wijken een eigen geluid?

Willem: “Ons doel was om geluid in relatie te brengen met identiteit. Want hoe sterk Genk als merk ook is geworden dankzij ‘Iedereen Genkt’, toch voelen Genkenaren zich ook bewoner van ‘hun’ wijk. Elke wijk heeft een eigen identiteit, en dat merk je. Jongeren uiten het in hun typische citétaaltje, hun muziek, hun doen en laten. The Sound of the Cités wil die eigenheid linken aan die van de overkoepelende stad.”

Een ringtone, hoe kwamen jullie op dit tof idee? 

Willem: “Normaal breng je muziek en cultuur naar een podium of een cd, maar wij wilden het vooral naar de jongeren zelf brengen. Ze zijn vooral, of toch vaak, bezig op hun smartphone. Door het geluid van de wijk in een ringtone om te zetten, hebben ze het op zak en beweegt het zich door heel de stad. Jeugdwelzijnswerk Gigos was onze ideale partner. Ze werken met jongeren én hebben een mooie spreiding over de wijken van Genk. En natuurlijk kende we Don Luca, die niet alleen hiphopartiest is maar ook Gianluca, jeugdwerker bij Gigos én een belangrijke schakelfiguur.”

Jullie zijn met de jongeren letterlijk op zoek gegaan naar geluid?

Willem: “We zochten en vonden een vijftal creatieve jongeren per wijk. Sinds maart 2017 hebben we ze warm gemaakt voor dit concept en zijn ze beginnen brainstormen in hun wijk. Ook in de zomervakantie hebben ze errond gewerkt en in herfstvakantie hebben ze zich teruggetrokken met singer-songwriter Floris Schram in de muziekstudio van jeugdhuis TNT Termien, waar hun creatieve inspiratie werd vertaald naar een ringtone. Het mooiste moment was de première van de ringtones op 25 november vorig jaar met de glunderende kinderen, hun fiere ouders, familie en vriendjes.”

En hoe klinken de ringtones?

Willem: “Opvallend, verrassend en toch allemaal anders! Je hoort hiphop, poëzie, klassieke muziek en andere geluiden. Via onze website kan je ze beluisteren en gratis downloaden. Je leest daar ook het verhaal achter elke ringtone.

Krijgt elke wijk nu een ringtone?

Willem: “Dat is natuurlijk de vraag. Wij hebben het startshot gegeven in Waterschei, Zwartberg, Winterslag, Termien en Sledderlo. Ik zou heel graag zien dat iemand het initiatief verderzet. Hopelijk kan de ringtones in de zomer beluisteren in Genk-Centrum. We zijn immers van plan ze te laten bewerken voor de beiaard."

download de ringtones hier en laat horen van welke wijk je bent !