Roger Caestecker: meesterstamboombouwer

Roger: “Met stamboomonderzoek kan je oude familiebanden aanhalen”

 

Toen zowel de secretaris als de voorzitter van Familiekunde Vlaanderen in Limburg wegvielen, kreeg Roger Caestecker de vraag secretaris te worden. De keuze viel niet toevallig op Roger. Sinds 1956 is hij een gepassioneerd genealoog, die in de loop van al zijn stamboomonderzoek bijzonder prikkelende informatie vergaarde. “Nu wil ik Genkenaren enthousiast maken voor hun stamboom.”

Is een stamboom maken geen immens werk?

Roger: Het is vooral heel plezant en boeiend. Zelf heb ik eindeloos veel documenten uitgeplozen om tot mijn eigen stamboom te komen. Maar onze stadsgenoten wil ik op een heel eenvoudige manier aansporen om eraan te beginnen. Ik doe via de Horizon graag een oproep om met iedereen die het thema aanspreekt en de heemkundige kring rust- en verzorgingstehuizen te bezoeken en bewoners te vragen een simpel schemaatje in te vullen over wie hun ouders, grootouders en eventueel overgrootouders zijn. Daarna kan je dat schema omdraaien en aanvullen wie je broers, neven en nichten zijn. Bij veel bewoners zullen er onverwachte overlappingen zijn, waardoor individuele stambomen snel kunnen groeien. Via leuke anekdotes kunnen we de bewoners enthousiast maken om mee te doen.

 

Hoe kunnen de lezers zelf aan de slag gaan?

Roger: Er zijn vier belangrijke pilaren onder elk stamboomonderzoek. Allereerst vind je bij de burgerlijke stand in het stadhuis heel wat essentiële info. Je mag gerust oude documenten van pakweg de 19de eeuw over jouw familie inkijken. Ook de heemkundige kring in Genk zit op een schat aan gegevens, die ze bereid zijn te delen. Via oude doodsbrieven krijg je meestal een bijzonder goed zicht op familiebanden. Ten derde is er Familiekunde Limburg, waarin ik zelf actief ben. En ten slotte kan je de familiestamboom in kaart brengen door samen te werken met andere leden van de familie. Ik raad in elk geval aan te beginnen op www.familienaam.be en zo veel mogelijk varianten van je familienaam op te zoeken.

 

Wat fascineert je zo aan stambomen?

Roger: Zelf ging ik van start na een familiefeest in 1956, waar ik de helft niet kende. Het mooie is dat stamboomonderzoek je helpt oude familiebanden weer aan te halen. En dat je over de generaties heen aan een gedeeld project kan werken over je eigen familie. Prachtig toch?

 

Waarvan stond je versteld bij de opmaak van je eigen stamboom?

Roger: Dat mijn familienaam wel heel ver is uitgewaaid, tot in Frankrijk en Oostenrijk en zelfs Chili en Argentinië. Tijdens mijn speurtocht ontdekte ik onder andere dat heel wat arme Belgische families – waaronder ook Caesteckers – in 1840 naar Chili werden gelokt om aan een oost-westspoorlijn tussen Santiago de Chili en Buenos Aires in Argentinië te werken. Die mensen kregen achteraf als dank een landgoed van gemiddeld 100 hectare per familie in La Pampa, zowat halfweg tussen beide steden. Toen enkele jaren later een noord-zuidspoorlijn werd gepland van Catamarca naar Ushuaia (de zuidelijkste stad ter wereld, nvdr) mochten de Belgische inwijkelingen die opnieuw bouwen. De mannen werkten aan de infrastructuur, de vrouwen en kinderen bleven op het landgoed. Het knooppunt werd La Pampa omdat daar de arbeidskrachten zaten. Daardoor wonen er vandaag nog altijd heel veel Belgische afstammelingen in dat deel van Zuid-Amerika. Zo’n vierhonderd Belgische familienamen vind je er terug.

 

Wat betekent je eigen naam?

Roger: In tegenstelling tot wat velen denken, verwijst mijn familienaam niet naar handelaren in kaas. Caestecker komt van koje, West-Vlaams voor kade. Mijn familie was er sinds de 13de eeuw mee verantwoordelijk voor dat we in België zo’n rechte kustlijn hebben. Zij legden kaasrechte dijken aan. In een internationale stad als Genk is DNA-onderzoek ook een bijzonder leuke aanrader. Van welke oude volksstam ben je afkomstig? Waar woonden die mensen? En hoe zwierven ze de voorbije tienduizenden jaren rond? Zeer leuk voor de lezers om dat eens te laten onderzoeken.

 

Je werkt ook intensief samen met mensen die hun stamboom willen opmaken. Hoor je weleens bijzondere verhalen?

Roger: Het treffendst vind ik het voorbeeld van een bijzonder bekende familie die in Genk heel wat gronden bezit. Zij waren destijds niet alleen nuchter, maar ook heel intelligent. In een tijd waar veel mensen geen school liepen, was dat natuurlijk een enorm voordeel. Maar wat blijkt: een deel van hun huidige eigendom verwierven ze naar eigen zeggen via kaartspellen. Door dikwijls goed te gokken en risico’s te nemen in het spel vergaarden ze een rijkdom die hen ook politiek geen windeieren legde.

 

Wil je weten waar jouw familienaam voorkomt in België?

www.familienaam.be

 

Je kan ook contact opnemen met Roger voor meer info over stamboomonderzoek

vranken.caestecker@skynet.be