Rondvraag: heb je ooit te maken gehad met discriminatie?

Gepubliceerd op dinsdag 26 februari 2019 10.56 u.
Op 21 maart is het de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Stad Genk en Unia, het Interfederaal Gelijke kansencentrum, werken samen aan een stad zonder discriminatie. Tanja Croci van contactpunt Unia legde haar oor te luisteren in de straten van Genk en dit is wat ze heeft gehoord.
Willy: "Ikzelf niet maar het komt zeker voor"

“Ik heb nog nooit te maken gehad met discriminatie, maar ik kan er wel inkomen dat het bijvoorbeeld voor jonge mensen niet altijd makkelijk is om werk te vinden. Er wordt toch nog te vaak naar werkervaring gevraagd. Als je dat niet hebt, kan je niet aan werk geraken. Ik geloof dus wel dat discriminatie bestaat.”

Keltoum: "Ik ken verhalen via mijn papa" 

“Zelf ben ik nog nooit gediscrimineerd, maar ik heb jammer genoeg wel verhalen gehoord van mijn papa. Dat zet je toch wel aan het denken. Zo hadden we het onlangs in de klas over discriminatie door werkgevers. De grote vraag blijft: zet je een foto op je cv of niet? Het speelt niet altijd in je voordeel. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit hoe ik het ga aanpakken als ik werk ga zoeken.”

Elke: "Mijn zoontje op school"

"Het overvalt je, je weet pas wat discriminatie is wanneer je het zelf ondergaat. Mijn zoontje had redelijke aanpassingen nodig op school voor dyslexie en dyscalculie. Dat was voor de toenmalige school geen evidente vraag. Ik ben dan naar Unia gestapt en voor het eerst had ik het gevoel dat er iemand luisterde. Via Unia kwam ik te weten dat hij recht had op een aantal aanpassingen. Jammer genoeg moesten we in ons geval op zoek naar een andere school. Maar nu is mijn zoon gelukkig. Hij haalt goede punten in de Franse les en dat doet me deugd.”

Hamra en Archaf: "Nog nooit iets gemerkt"

“Achraf en ik wonen nog maar even in Genk. Van het contactpunt Unia hebben we dus nog niet gehoord. Maar we hebben nog nooit gemerkt dat we op een of andere manier gediscrimineerd zijn geweest, wat natuurlijk wel goed nieuws is!”

Tanja: "Soms durf je niet melden"

"In 2017 kwamen 34 meldingen binnen bij contactpunt Genk. Dat is niet veel, zal je denken maar toch bijna 1 geval per 10 dagen. Je moet ook weten dat heel wat mensen niet durven melden bij het contactpunt. In de meeste gevallen gaat het over buitenlandse roots of een handicap hebben. Van sommige meldingen wordt bij Unia een dossier opgesteld. Dan gaan we met alle betrokkenen concreet aan de slag en zoeken we een oplossing.”

Het contactpunt Unia ligt in het stadhuis van Genk. Je kan er terecht op afspraak via unia@genk.be