Rondvraag: Heb jij al een rookmelder?

Gepubliceerd op woensdag 28 augustus 2019 11.29 u.
Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning en op elke bouwlaag. Toch staat niet iedereen stil bij zijn of haar brandveiligheid.Dus trok 3600 met brandweerman Arne de Vennestraat op met de vraag: heb jij al een rookmelder?

ROBERTO: "Kleine moeite die je leven redt"

“We hebben in ons appartement een rookmelder in de living opgehangen. Omdat het een kleine ruimte is, was eentje voldoende. Ik test elke maand even of ze nog werkt. Een kleine moeite die je leven kan redden.”

CHRISTINE: "Moet ik dringend doen"

“Oei nee, ik heb nog geen rookmelders. Toch wel een goed initiatief van het Veiligheidshuis. Ik moet zeker snel langsgaan!”

KATRIEN, BOB, RENÉE EN BRUNO: "Bijna overal"

“In bijna elke ruimte van ons huis hangt al een rookmelder. Alleen een vluchtplan, daar moeten we nog eens goed over nadenken. Wie neemt bijvoorbeeld de dochter en wie neemt de zoon mee wanneer er brand uitbreekt?”

KRISTIEN EN KEVIN: "Nog niet"

“Wij gaan verbouwen en hebben nog geen rookmelders opgehangen. Na de verbouwing zijn we van plan om in onze hal een rookmelder te hangen.”

LEES DE TIPS VAN BRANDWEERMAN ARNE:

Waarom zijn rookmelders belangrijk?

“Rookmelders kunnen je leven redden! Ze zijn ook verplicht vanaf 2020. In ons land vallen helaas nog veel doden door woningbrand. Je reukvermogen werkt immers niet wanneer je slaapt. Een rookmelder maakt je tijdig wakker.”

Waar plaatsen en hoe onderhouden?

“Plaats ze waar de lucht makkelijk circuleert zoals hal/trappenhal. Niet in keukens en badkamers tenzij je daar kiest voor de thermische rookmelder die op warmte reageert. Je hangt ze tegen het plafond, minstens op 30 cm van de muren. Vergeet niet maandelijks te testen en regelmatig het stof af te nemen. Vervang de volledige rookmelder na 10 jaar.”

Wat als het alarm afgaat?

“Dan ga je onmiddellijk naar buiten! Spreek met je gezin een vluchtplan af om elkaar in veiligheid te brengen. Zorg dat je vluchtweg vrij is, zonder rommel op de trap of de vloer.”

Koop je rookmelder voordelig in het veiligheidshuis!

Ze kosten 10 euro per stuk en zijn conform de NBN EN 14604-norm.

Alle info lees je hier