Rondvraag: Wat betekenen 11 en 21 juli voor jou?

Gepubliceerd op donderdag 9 juli 2020 12.42 u.
Door corona kunnen we in Genk de Vlaamse en Nationale feestdag niet vieren zoals we dat gewoon zijn. Maar wat betekenen deze feestdagen nog? Genieten we (of de meesten onder ons) dan van een dagje verlof, of is er meer? 3600 vroeg het aan enkele Genkenaren.
Giorgia Cirafici (Chillamba bij Jeugd Genk): "Een dagje verlof dankzij de koning" 

"Ik weet dat op 11 juli sommige mensen een vrije dag hebben en dat het een feest in Vlaanderen is. Maar meer uitleg moet ik je schuldig blijven. Van 21 juli weet ik dat dit onze Nationale Feestdag is en dat de eerste koning op die dag zijn eed heeft afgelegd. Het is volgens mij dus wel een hele belangrijke dag, iets waar we toch trots op mogen zijn, niet? Het enige jammere is dat dan alle winkels gesloten zijn. Maar het is wel leuk dat iedereen een dagje verlof krijgt."

Marc Baerts (Thema Kamer Theater): “Ik ken de betekenis zeer goed”

"Voor mij zijn dit bekende feestdagen. Daar hoef ik niet over na te denken (lacht). 11 juli is het feest van de Vlaamse Gemeenschap en verwijst naar de Guldensporenslag in 1302 en 21 juli was de intrede van Leopold 1 in 1831 en het ontstaan van België het jaar eerder."

Christiane Janssens (Voorzitter Genkse socio-culturele raad): “21 juli mag zeker opdragen aan de helden van de coronacrisis” 

"Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap roept bij mij een warm gevoel van verbondenheid. En naast Vlaming voel ik mij toch ook heel erg Limburger en Genkenaar. Trots op al het mooie dat Limburg en in het bijzonder Genk te bieden heeft. Toch mag er anno 2020 wel eens een nieuwe, frissere visie zijn op het feest van 11 juli, vind ik. De Nationale Feestdag staat voor mij synoniem voor de toespraak van de koning, de militaire parade in Brussel en vaak ook de nationale ‘drache’ (omdat het zo vaak regent op die dag, red.). Dit jaar mag 21 juli vooral opgedragen worden aan de slachtoffers en zeker ook de helden van de coronacrisis. Zij hebben ons door deze moeilijke periode geholpen.”

Jempi Trippaers (Belleman van Genk): “11 juli is een feest van verbinding”

“11 juli heeft mij persoonlijk altijd erg aangesproken. Meer dan 25 jaren lang zat ik in de werkgroep van dit evenement. Het werd altijd opgeluisterd door een bekende spreker, vaak professoren, die hun visie op de feestdag gaven. Ook muzikale tussendoortjes zaten toen in het scenario, gevolgd door de traditionele receptie. Maar je merkte wel dat dit voor de meeste mensen in het publiek als oubollig werd ervaren. Gelukkig is het zanggedeelte nu belangrijker geworden. Voor mij mag 11 juli een feest van verbinding zijn met uitgestoken hand naar alle gemeenschappen. Pas dan is het een feestelijk en spontaan gebeuren. 21 juli is eerlijk gezegd - maar niet oneerbiedig bedoeld - voor mij een beetje een ver van mijn bed show.”