Rondvraag: wat doe jij met tuinafval? Dit zijn onze tips!

Gepubliceerd op woensdag 26 juni 2019 15.32 u.
Bijna twee op drie Genkse gezinnen woont in een huis met een tuin, van klein tot groot. We zijn dan ook niet voor niets de groenste centrumstad van Vlaanderen. Maar hoe onderhouden we onze tuin? En wat doen we met ons tuinafval? 3600 vroeg het aan enkele bezoekers van het plantencentrum.

Machteld: "Voor de kippen van de buren"

'Vooral mijn papa Jos houdt zich bezig met de tuin. We hebben wel een compostbak voor ons tuinafval maar meestal is dat gras. Composteren wordt bij ons niet echt gedaan, maar ik heb ooit wel een composteercursus gevolgd. Wij hebben ook goede buren met kippen waar we terechtkunnen met ons groenafval.'

Odille: "Beetje onkruid kan geen kwaad"

'Ik ben een echte tuinliefhebber. Werken in mijn tuin brengt mij tot rust en daarom ben ik er veel mee bezig. Ik vind ook dat onkruid soms mooi kan zijn en zelf heb ik geen perfecte tuin. Mijn groter tuinafval breng ik naar het recyclagepark en de rest composteer ik. Een goede tip: doe nooit aardappelschillen op je composthoop, want dit zorgt namelijk voor schimmels.’

Kansi & Tilay: "Wij gebruiken vooral de GFT-container"

‘We hebben een grote tuin en dus ook veel tuinafval. We hebben vooral gras en dat doen we in de gft-container. Hagen en bomen hebben we nog niet, dus veel snoeiafval is er niet. Komt de stad ook aan huis snoeiafval hakselen? Dat wisten we niet maar, maar we gaan er zeker gebruik van maken, mocht het nodig zijn. 

Lucius: "Composteer, dat is goed voor je tuin!"

'Ik heb een grote passie voor mijn tuin en ik ben er ook dagelijks mee bezig. Mijn afval bevat vooral veel takjes en gras. Takken breng ik naar het recyclagepark en de rest composteer ik en ik gebruik de compost in mijn tuin. Ik raad iedereen aan om tuinafval te composteren. Het is goed voor je tuin en het is gratis.'

5 TIPS VAN STAD GENK OM VAN JE TUINAFVAL AF TE GERAKEN

1. THUIS COMPOSTEREN

Via de stad kan je voordelig een compostvat (200 liter/ 15 euro) of een compostbak (1m³ / 35 euro) aankopen. Dit is de meest duurzame manier en geeft energie aan je tuin.

2. GRATIS NAAR HET RECYCLAGEPARK

Je kan met tuinafval (takken, bladeren, gras,… ) terecht in de Horizonlaan, Wiemesmeerstraat, Vennestraat en Bosdel.

3. SNOEIAFVAL HAKSELEN AAN HUIS

Deze dienstverlening kost 10 euro per kubieke meter (m³). Het hakselhout blijft ter plaatse en kan je gebruiken als bodembedekker. Aan huis hakselen doet de stad per wijk in maart, mei, juli, september en november.

4. GFT-OPHALING AAN HUIS

Je betaalt 40 euro per jaar voor de sticker. De GFT-container is niet geschikt voor snoeihout, maar wel voor gras, bladeren en plantafval.

5. SNOEIAFVAL OPHALEN AAN HUIS

Dit kost 10 euro per kubieke meter groenafval (m³) en wordt 5 maal per jaar georganiseerd via een ophaalbeurtsysteem.

Lees meer over (tuin)afval